Свет

Бивши премијер Словачке: Ако Украјина уђе у НАТО, почеће трећи светски

Партија бившег председника владе је фаворит у анкетама пред септембарске изборе, а претпоставља се да ће је Словаци подржати с обзиром да у друштву постоји одсуство јединства по питањима ситуације у Украјини и слања оружја, као и раста цена
Бивши премијер Словачке: Ако Украјина уђе у НАТО, почеће трећи светскиwww.globallookpress.com © Günter Flegar

Бивши словачки премијер и лидер странке Смер Роберт Фицо, који ће се можда поново кандидовати за место премијера на предстојећим изборима у септембру, рекао је да, ако се врати на власт, неће снабдевати Кијев оружјем, ставиће вето на даље санкције Русији и супротставиће се уласку Украјине у НАТО, преноси "Блумберг".

"Не желим да испоручујем убојито оружје Украјини само зарад доброг имиџа међу западним земљама. Имамо право на своје мишљење", оценио је Фицо.

Дискусија о приступању Украјине у НАТО је, према његовим речима, "огромна глупост" која ће сукоб учинити глобалним. "Пријем Украјине у НАТО значиће почетак трећег светског рата, тако да с тим у вези, имамо озбиљне проблеме", додао је он.

Осим тога, бивши премијер Словачке позива сукобљене стране да покрену мировне преговоре како би се украјински сукоб што пре окончао.

Према информацијама америчке агенције, Фицова партија је фаворит у анкетама пред изборе, а претпоставља се да ће је становници подржати, с обзиром да у друштву постоји одсуство јединство по питањима ситуације у Украјини и слања оружја као и раста цена.

"Блумберг" наглашава да ће Фицов приступ, уколико буде изабран, довести до значајне промене политике Словачке по питању подршке Украјини и постаће изазов за западне савезнике те земље.

Током преговора 9. фебруара на маргинама самита ЕУ у Бриселу, украјински председник Владимир Зеленски је од актуелног словачког премијера затражио да Кијеву испоручи словачке ловце МиГ-29. Словачка је у априлу испунила жеље Зеленском и послала своје ловце у Украјину.

Борбени авиони МиГ-29 послати су Украјини уз грубо кршење устава земље, сигуран је Фицо. Према његовим речима, Словачка, иако није планирала да набави америчке хеликоптере, сада ће морати да доплати за оно што јој није потребно.

image