Свет

Кина позвала Приштину да се врати у дијалог: Једнострани потези поткопавају мир

'Тензије на КиМ у последњим годинама показују да унилатерални потези поткопавају мир и стабилност на Западном Балкану и да одлажу дијалог, што никоме није у интересу'', изјавио је заменик амбасадора Кине у УН Генг Шуанг
Кина позвала Приштину да се врати у дијалог: Једнострани потези поткопавају мир© Танјуг/AP Photo/John Minchillo

Заменик амбасадора Кине у УН, Генг Шуанг, изјавио је данас да Кина поздравља састанке на високом нивоу између Београда и Приштине уз посредство Европске уније, као и да та земља подржава међусобне договоре, и да је потребно да се они имплементирају како би дијалог добио на замаху.

''Успостављање Зајденице српских општина је важан део Бриселског споразума из 2013, то је нешто на шта се Косово обавезало и што би требало да буде фокус следећих састанака'', рекао је Генг на седници Савета безбедности УН о извештају УНМИК-а о КиМ.

Он је истакао да Кина, иако поштује напоре ЕУ да посредује у дијалогу, изражава наду да тај блок неће вршити превелики притисак на стране у дијалогу.

Кина: Приштина да се врати дијалогу

Генг је изразио забринутост због повећаних тензија на северу КиМ, и истакао да су у том смислу унилатерални потези лоши и да доприносе регионалних тензија, преноси Танјуг.

''Тензије на КиМ у последњим годинама показују да унилатерални потези поткопавају мир и стабилност на Западном Балкану и да одлажу дијалог, што никоме није у интересу'', рекао је он.

Он је позвао власти у Приштини да се ''врате на пут дијалога'', и изразио наду да ће ЕУ помоћи у улози посредника.

Генг се осврнуо и на повећан број инцидената против националних мањина на КиМ и оценио да је хармонична коегзистенција свих етничких група на том простору свима у интересу.

''Надамо се да ће власти на КиМ то и омогућити, свим етничким групама, како не би било више инцидената'', рекао је.

Поздравио је улогу Унмика, наводећи да се значај ове мисије у изградњи мултиетничке сарадње и другим областима друштва не могу заменити.

''Проблем КиМ и даље је проблем за мир на Балкану и у Европи. Улога УНМИК-а остаје важна у том смислу, надамо се да ће та организација, под вођством Зијаде, наставити да обавља своју важну улогу'', закључио је Генг.

image