Свет

Седница СБ УН: Запад тражи укидање УНМИК-а?

Представник САД у УН је оценио да је мисија УНМИК-а "до краја испунила свој мандат", а политички координатор ВБ у УН Фергус Екерсли је тврдио да је ситуација на КиМ неупоредива са оном из 1999. године
Седница СБ УН: Запад тражи укидање УНМИК-а?Getty © Johannes Simon/Getty Images

Представник САД у УН оценио је данас да је данас да је мисија УНМИК-а "до краја испунила свој мандат'', и истакао да је време за УН да преузме важнију улогу када је реч о КиМ.

''Ценимо УНМИК, који је радио свој посао од 1999, али морамо рећи да је та мисија до краја испунила свој мандат'', рекао је амерички представник.

Он је навео да Вашингтон, заједно са европским партнерима, наставља са чувањем демократије, мултиетничких друштава и владавине права на Западном Балкану.

''То је критично питање. Подржавамо дијалог Београда и Приштине под посредством ЕУ, ценимо напоре Џозепа Бореља и Мирослава Лајчака при посредовању'', рекао је он и додао да су тзв. Косово и Србија направиле круцијалан корак потписивањем Бриселског споразума.

''Охрабрујемо обе стране да примене обавезе и заобиђу кризе, путем дијалога. Надамо се да ћемо видети још оваквог духа на наредном састанку 2. маја'', рекао је он.

Амерички представник је истакао да је успостављање Заједнице српских општина од стране приштинских власти, на начин који се поклапа са уставом тзв. Косова, ''критично'' важан део спровођена договора.

Британија: Подржавамо Резолуцију 1244, али...

Политички координатор Велике Британије у Уједињеним нацијама Фергус Екерсли изјавио је данас да Лондон и даље подржава Резолуцију Савета безбедности Уједињених нација 1244, али да је ситуација на Косову и Метохији неупоредива са оном из 1999. године.

Екерсли је, говорећи на седници СБ УН о ситуацији на КиМ, рекао да је сада тренутак да Савет размотри нове околности и да усклади деловање УНМИК-а.

Јапан је такође затражио преиспитивање мандата УНМИК-а, наводећи да се на КиМ преклапају надлежности мисија, преноси РТС.

Британски представник је указао на "значајан напредак" у односима Србије и тзв. Косова до којег је дошло уз посредство Европске уније, а посебно је похвалио договор који су две стране постигле у Бриселу у фебруару ове године.

Он је позвао обе стране да се уздрже од реторике и деловања који би могли да угрозе пут ка нормализацији односа, те да што пре формирају Заједницу српских општина.

"Формирање ЗСО је у интересу обе стране на дуже стране", навео је он.

Истакао је да су лоши односи Београда и Приштине претходних година лоше утицали на њихову стабилност.

Екерсли је похвалио демократију на КиМ, рекавши да је она достигла зрелост, што је довело до напретка тзв. Косова на листама које се тичу грађанских слобода.
Посебно је похвалио борбу приштинских власти против корупције.

Међутим, истакао је да је неопходно успостављање функционалних институција на северу КиМ, те да Велика Британија остаје посвећена подршци демократији на тзв. Косову и његовом пуноправном учешћу на међународној сцени.

Француска: ЗСО од кључне важности

Заменица специјалног представника Француске при Уједињеним нацијама Натали Естивал Бродхурст изјавила је данас да је формирање Заједнице српских општина кључно за нормализацију односа Србије и тзв. Косова.

Она је обе стране позвала да моментално, без икаквих резерви, спроведу све што је договорено споразумом из Охрида, што укључује формирање Заједнице српских општина.

"То је кључни елемент споразума", рекла је она.

Естивал Бродхурст је рекла да ће састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, заказан за 2. мај у Бриселу, пружити могућност да се разговара о статусу ЗСО, преноси Танјуг.

Она је навела да је званичан Париз задовољан јер је дошло до одређеног напретка у односима Београда и Приштине, али је оценила да је тон министра спољних послова Србије и тзв. Косова на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација био проблематичан.

Истакла је да треба избећи нову кризу у наредним недељама како се не би зауставио "позитиван тренд".

"Позивамо обе стране да се уздрже од једностраних мера које би могле да доведу до ескалације ситуације", навела је француска представница у УН.

Посебно је истакла да треба наћи решење када је реч о промени регистарских таблица.

Говорећи о ванредним изборима на северу Косова и Метохије, Естивал Бродхурст је рекла да они не могу бити решење на дуже стазе.

Изразила је жаљење због слабе излазности и неучешћа Срба на изборима.

Она је закључила да Србија и тзв. Косово морају да постигну свеобухватни правно-обавезујући споразум о нормализацији односа.

image
VV inauguration
banner