Свет

"Политико": Дебакл са житом изврће руглу европску подршку Украјини

Пет земаља Централне и Источне Европе користи питање украјинског жита како би добиле уступке у Бриселу
"Политико": Дебакл са житом изврће руглу европску подршку Украјиниwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Прошле су готово две недеље од када су источне чланице Европске уније забраниле увоз украјинских житарица, а та организација и даље није успела да реши проблем заглављеног жита.

Тај дебакл са житом "изврће руглу" такозвану европску солидарност са Украјином, пише "Политико".

Европски комесар за трговину Валдис Домбровскис одржао је током прошле недеље састанке са министрима из Пољске, Мађарске, Словачке, Бугарске и Румуније како би пронашао решење - али без успеха.

Европски амбасадори поново ће се састати у петак, али без договора са пет источних чланица, такав састанак не би имао много смисла, наводи бриселски портал.

Борбе се воде око одлуке о продужењу дозволе бесцаринског увоза украјинског жита, коју је ЕУ донела прошлог јуна "у знак солидарности" са том земљом. Првобитно је замишљено да та мера буде на снази 12 месеци.

"Чудно је да до сада нисмо добили објашњење шта се заиста дешава", рекао је директор украјинске пољопривредне компаније "СовЕкон" Андреј Сизов. "Постоји пуно изјава, а многе од њих су контрадикторне".

Пољска, Мађарска, Словачка и Бугарска ограничиле су увоз украјинског жита зато што је тај производ преплавио њихова тржишта. Румунија није увела такве рестриктивне мере, али је позвала на увођење ограничења на нивоу ЕУ.

ЕУ је сваким даном све ближа летњој жетви, када ће се на тржиштима Источне Европе појавити још неколико милиона тона жита. Пољска је, на пример, забележила вишак од четири милиона метричких тона жита - више него што преко својих лука може да извезе пре овогодишње жетве.

Какво јединствено тржиште?

Одлуке о забрани увоза жита крше правила јединственог европског тржишта, а многе земље чланице тог блока оштро су их критиковале и назвале "неприхватљивим".

"Не можете да позивате на солидарност и истовремено доносите такве једносатне одлуке", рекао је француски министар пољопривреде Марк Фезно.

Али уместо да "доведе у ред" своје источне чланице, Европска комисија се посветила изради "привремених решења" како би обезбедила даљи проток украјинских житарица.

Побуњене државе су такав предлог дочекале широм отворених руку - а од Комисије захтевају значајно проширење листе производа чији је увоз у ЕУ ограничен. 

Они такође захтевају и чвршће гаранције да ће украјински прехрамбени производи имати сигурне купце на трећим тржиштима - попут Северне Африке и Блиског истока - како се не би "заглављивали" у Источној Европи.

Пет држава чланица предложило је и да ЕУ буде купац тог жита, заједно са Програмом за храну Уједињених нација (ВФП), који већ учествује у споразуму о извозу украјинског жита преко Црног Мора.

Та идеја, ипак, није наишла на топао пријем у Бриселу. Проблем пре свега представља то ко ће да плати само жито, пошто се ВФП генерално бави дистрибуцијом, а не набавком хране.

"Понуђени споразум је изненађујуће добар за Пољску, више него што је ико могао да помисли да је могуће", рекао је европски комесар за пољопривреду Јануш Војћеховски, иначе Пољак.

"Волео бих да се овај споразум постигне, како би се очувала слика Пољске ако земље предводнице у пружању помоћи Украјини- Ми смо близу постизању великог решења на европском нивоу, било би штета да га изгубимо", закључује он.

image