Свет

Румунија разматра ограничавање увоза украјинских житарица

Букурешт разматра пакет мера којим ће заштити своје пољопривреднике, каже румунски премијер
Румунија разматра ограничавање увоза украјинских житарицаwww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko

Румунија разматра увођење нових мера којим би се ограничио увоз украјинских пољопривредних производа у земљу, рекао је данас премијер Румуније Николае Чуке. 

"Последњих недеља састајао сам се са румунским пољопривредницима и са њима сам разговарао о свим мерама које би требало предузети. У потпуности се слажем да треба да размотримо одговарајући пакет мера", рекао је Чуке, објаснивши да држава жели да заштити своје пољопривреднике. 

Подсетимо, румунски фармери 7. априла су организовали протесте на којим се окупило око 8.000 људи. Њихов циљ је, како преносе "РИА Новости", био да привуку пажњу јавности и укажу на проблем украјинских житарица које спуштају цену ове робе на домаћем тржишту. 

Коментаришући предлог Социјалдемократске партије да Румунија уведе потпуну забрану увоза украјинских житарица, Чуке је казао да ће све мере које буду биле предузете бити усвојене тако да држава не одступи од норми Европске уније, али и тако да у исто време заштити своје фармере.

Према његовим речима, Букурешт ће ускоро одржати посебну седницу посвећену овом питању након чега ће Министарство пољопривреде иступити са званичном изјавом. У исто време, румунско Министарство пољопривреде је саопштило да ће држава почети да проверава сву пољопривредну робу која стиже из Украјине, јер је у њима, према ранијим проверама, било примећено превише пестицида. 

Последњих дана четири европске земље - Пољска, Мађарска, Словачка и Бугарска - одлучиле су да обуставе увоз украјинских пољопривредних производа. 

Одлука о забрани увоза жита из Украјине била је донета након протеста локалног становништва у неким од ових земаља, али и захтева који су премијери Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке крајем марта упутили председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

У међувремену, "Пољскоје радио" јавља да је Европска комисија спремна да забрани увоз пшенице, кукуруза, сунцокрета и уљане репице из Украјине и додаје да ће се ова тема разматрати данас на састанку потпредседника Европске комисије Валдиса Домбровскиса. Како преносе руски медији, разговор је планиран са представницима Пољске, Мађарске и Словачке, али и Бугарске, Румуније и Украјине.

image
VV inauguration
banner