Свет

Више од два милиона домаћинстава у Британији у дуговима због рачуна за струју

Људи већ искључују фрижидере, перу веш ручно и прескачу оброке, али ове зиме их чека још горе
Више од два милиона домаћинстава у Британији у дуговима због рачуна за струју© Foto: Tanjug/AP (AP Photo/Rui Vieira)

Број домаћинстава у Великој Британији, која касне са својим рачунима за струју, скочио је на рекордне нивое у другом кварталу ове године, са више од два милиона заостатака у плаћању рачуна за електричну енергију.

Подаци енергетског регулатора "Офгем" показују да је крајем јуна 2.347.511 домаћинстава каснило са плаћањем рачуна за струју и 1.858.585 за гас, пише "Обсервер". Рачуни и за струју и гас порасли су за око четвртину за само три месеца, а скоро две трећине од краја 2020.

Ова вест долази неколико дана након што је министар финансија Џереми Хант најавио да ће ограничење трошкова енергије трајати само шест месеци, уместо две године, колико је било првобитно планирано. 

Многи се плаше да укључе грејање

Питер Смит, директор политике и заговарања у Националној енергетској акцији", изјавио је: "Са преко два милиона домаћинстава која већ имају дуговања са својим рачунима за енергију, то је дубоко забрињавајуће, али није изненађујуће. Рачуни су се скоро удвостручили за годину дана, а још се нисмо суочили са свим последицама најновијег повећања цена."

„Сада се приближавамо зими и, како температуре падају, многи људи се плаше да укључе грејање. Биће то суморна и хладна зима за најугроженије. Уолико нови премијер хитно не реагује, можемо очекивали да ће се следеће године број домаћинстава који касне с плаћањем поново повећати", рекао је Смит.

Морган Вајлд из "Ситизенс адвајса" рекао је: "Наши саветници су видели да људи прибегавају искључивању фрижидера и замрзивача, перу веш ручно и прескачу оброке како би смањили трошкове за енергију."

"Чак и са привременим замрзавањем рачуна, цена енергије ће и даље бити рекордно висока“, додао је Вајлд. "Ова криза не престаје. До краја септембра, помогли смо већем броју људи са енергетским проблемима него што смо то чинили током целе прошле године."

image
VV inauguration
banner