Свет

Си-Би-Ес њуз: Елитна јединица америчке војске спремна да уђе у Украјину

Око 4.700 војника распоређено је у близини румунско-украјинске границе да ојача источни бок НАТО-а
Си-Би-Ес њуз: Елитна јединица америчке војске спремна да уђе у Украјинуwww.globallookpress.com

Команданти америчке војне јединице "Скриминг иглс" више пута су поновили за Си-Би-Ес њуз да су увек "спремни за борбу", и да ће бранити територију НАТО-а ако борбе између Русије и Украјине ескалирају или пак дође до напада на Северноатлантску алијансу.

Око 4.700 војника из 101. ваздушно-десантне јединице америчке војске спроводи војне маневре у близини украјинске границе. Кажу да су спремни да пређу границу с Украјином.

Јединица лаке пешадије "Скриминг иглс" обучена је да се у року од неколико сати распореди на било које бојно поље на свету, спремна за борбу.

"Спремни смо да бранимо сваки педаљ тла НАТО-а", рекао је заменик команданта јединице, бригадни генерал Џон Лубас за Си-Би-Ес њуз. 

Једна од најелитнијих америчких ваздушних јуришних јединица извела је маневар с румунским трупама на румунској територији дуж обале Црног мора. Гађали су мете током заједничке вежбе копненог и ваздушног напада. Вежба је имала за циљ да реплицира битке које украјинске снаге свакодневно воде против руских трупа. 

"Прави смисао америчких трупа овде је као ономад присуство савезника у Нормандији, ту су пре непријатеља", рекао је румунски генерал-мајор Лулијан Бердила за Си-Би-Ес њуз, позивајући се на чувену битку из Другог светског рата. 

Амерички пуковник Едвин Матајдес закључио је за Си-Би-Ес њуз да су он и његове трупе најближе америчке снаге борбама у Украјини. Како каже, помно су посматрали руске снаге, градили циљеве против којих ће се вежбати и извели вежбе које "тачно копирају оно што се дешава" у рату.

image