Свет

Немачки обавештајци омладинце Алтернативе за Немачку прогласили "екстремистима"

Подмладак немачке десничарске партије сада ће бити под још стриктнијим надзором; они тврде да су мета одмазде зато што мисле другачије од владе
Немачки обавештајци омладинце Алтернативе за Немачку прогласили "екстремистима"www.globallookpress.com © Revierfoto via www.imago-images.

Немачка Савезна канцеларија за заштиту устава (БфВ) прогласила је подмладак десничарске политичке партије Алтернатива за Немачку (АфД) "екстремистичком организацијом", саопштила је ова агенција.

Чланови "Јунге алтернативе" (ЈА) сада могу бити мета свих метода којима БфВ располаже у прикупљању информација, укључујући тајни надзор, коришћење доушника и прислушкивање телефона, пренео је "Велт".

Етикета "екстремиста" отежаће њиховим члановима да добију посао у државној служби и дозволе за ношење оружја. БфВ је надзор над том организацијом као "потенцијалним случајем екстремизма" започео у јануару 2019. године.

Одбојан став против миграната који негује ЈА један је од главних разлога зашто су проглашени екстремистичком организацијом, рекли су у БфВ-у и додали да је њихово виђење Немачке као "државе Немаца у којој припадници других народа имају статус грађана другог реда" није у складу са уставом те земље.

ЈА се залаже за "што је могуће хомогенију и етноцентричнију државу, која искључује мигранте неевропског порекла и највећу претњу види у наводној контролисаној замени популације која за циљ има уништење 'аутохтоних европских народа'", пише у саопштењу БфВ-а.

"Имигранти исламског порекла посебно су често мета негативних стереотипа, а приписује им се културолошка заосталост и склоност насиљу и криминалу, само због њиховог порекла и религије", додају они.

Немачки обавештајци подмладак АфД-а оптужују за таргетирање не само политичких противника, већ и саме демократије.

ЈА наводно разматра своје правне опције, иако тврде да нису изненађени тиме што су проглашени "екстремистима", као ни тежњом обавештајних структура да "угуше свако противљење".

"Без обзира на то да ли су у питању критичари миграција, мера против корона вируса или заговорници мира – сваки облик аутентичне опозиције у овој земљи је систематски стигматизован од стране ове власти", навео је одбор ЈА.

Иако АфД има посланике у 15 од 16 регионалних немачких парламената и ужива подршку око 15 одсто бирачког тела у тој земљи, њима је у марту забрањено појављивање на два водећа немачка ТВ канала који су их прогласили "опасношћу по немачку демократију".

Ако АфД добије исту екстремистичку ознаку као и њено омладинско крило, неки у странци страхују да ће на крају бити забрањен.

image