Свет

Кијев љут на Меркелову: Она је спречила да Украјина уђе у НАТО

2008. године постојала је реална шанса да Кијев постане чланица Североатлантске алијансе, поручио украјински министар одбране
Кијев љут на Меркелову: Она је спречила да Украјина уђе у НАТО© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел 2008. године спречила је улазак Украјине и Грузије у НАТО, рекао је данас украјински министар одбране Алексеј Резњиков у интервјуу за шпански "Расон". Према његовим речима, Меркелова је током самита Североатлантске алијансе исте године убедила остале чланице блока да подрже њену иницијативу.

У том тренутку, како је казао, постојала је реална шанса да Украјина приступи НАТО пакту, што су подржали Американци и већина европских држава. "Тадашња канцеларка Ангела Меркел се успротивила и убедила остале". 

Ипак, министар додаје да је Кијев већ сада де факто чланица Алијансе, јер користи њено оружје, и да преостаје само да "након овог рата дође до политичке одлуке да и де јуре постане чланица". 

Признао је и да је очекивао да ће одређене земље више помоћи Украјини, укључујући и Шпанију, након чега је поручио да Кијеву нису потребни војници НАТО-а како би се изборио са Москвом.

"Наравно да имамо жртава. Не могу да вам кажем тачан број, али могу да вас уверим да је укупан број мањи од броја страдалих током земљотреса у Турској". 

Након свега, открио је и да машта да оде у пензију.    

image