Свет

Ватикан у тајној мировној мисији за постизање мира у Украјини

До мира може да се дође отварањем канала комуникације, никада га не можете постићи његовим затварањем, рекао је папа Франциско који је открио новинарима да је у току мисија чији је циљ окончање сукоба Русије и Украјине
Ватикан у тајној мировној мисији за постизање мира у Украјини© Tanjug/Vincenzo Pinto/Pool Photo Via AP

Ватикан је укључен у мировну мисију чији је циљ окончање конфликта између Русије и Украјине, рекао је папа Франциско новинарима у авиону на повратку из Мађарске где је био у тродневној посети.

Поглавар Римокатоличке цркве додао је да је Ватикан спреман да помогне враћање украјинске деце која су одведена у Русију или "делове земље које је окупирала Русија".

Што се тиче мировне мисије, папа је рекао да она у току, али да није јавна, а када то буде откриће више детаља о њој, пренео је Ројтерс.

"До мира може да се дође отварањем канала комуникације. Никада не можете постићи мир њиховим затварањем. Ово није лако", рекао је папа Франциско.

Он је додао да је о ситуацији у Украјини разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном, као и са митрополитом који је на челу епархије у Будимпешти Иларионом (Алфејевим) из Руске православне цркве.

"На тим састанцима нисмо разговарали само о Црвенкапици. Разговарали смо о свим овим стварима. Сви су заинтересовани за пут ка миру", истакао је папа.

Поглавар Римокатоличке цркве више пута је позивао на мир од почетка конфликта у Украјини готово на недељном нивоу, наводи агенција, а у више наврата изразио је жељу да да буде мировни посредник између Русије и Украјине. Раније је изјављивао, такође, да у том циљу жели да посети и Кијев и Москву.

image