Свет

Украјина упутила протестне ноте Пољској и ЕУ због ограничавања увоза житарица

Министарство спољних послова Украјине тврди да ограничења нису у складу са Споразумом о придруживању између Украјине и ЕУ и принципима и нормама јединственог тржишта ЕУ
Украјина упутила протестне ноте Пољској и ЕУ због ограничавања увоза житарица© Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Украјинско Министарство спољних послова саопштило је да су прослеђене ноте представницима Пољске и Европске уније у Украјини, у којима се ограничавање увоза украјинског житарица у земље ЕУ описује као "категорички неприхватљиво".

Таква ограничења, без обзира што имају оправдање, нису у складу са Споразумом о придруживању између Украјине и ЕУ и принципима и нормама јединственог тржишта ЕУ, саопштило је Министарство а пренео Ројтерс.

Постоји пуни правни основ за хитан наставак извоза украјинске пољопривредне робе у Пољску, Румунију, Мађарску, Словачку и Бугарску, као и наставак несметаног извоза у друге земље чланице ЕУ, стоји даље у саопштењу.

Пољска и Мађарска су, због протеста локалних земљорадника, решиле да обуставе увоз украјинских пољопривредних производа који улазе на европско тржиште без царина.

Словачка је најавила обуставу увоза житарица и других појединачних производа из Украјине, Бугарска је увела привремену забрану увоза прехрамбених украјинских производа, док је дозвољен транзит робе.

Пољска и Мађарска, које су прве покренуле ембарго, рекле су да овим потезом желе да заштите своје пољопривреднике, док је Европска унија њихов потез оценила "неприхватљивим".

image
VV inauguration
banner