Свет

Украјина скрива детаље "пролећне офанзиве" од савезника

Неименовани званичници су рекли да су њихове украјинске колеге навеле наводно цурење поверљивих докумената из Пентагона као један од разлога зашто се Кијев суздржава од размене информација
Украјина скрива детаље "пролећне офанзиве" од савезникаGetty © John Moore

Кијев скрива детаље најављене пролећне офанзиве покушавајући да спречи цурење осетљивих информација које би могле да угрозе позиције на бојном пољу, кажу два европска званичника који су у контакту са војним лидерима у Украјини, преноси "Политико".

Званичници су рекли да су њихове украјинске колеге навеле наводно цурење поверљивих докумената из Пентагона као један од разлога зашто се Кијев суздржава од размене информација о контраофанзиви, укључујући време, као и где и колико војника планирају да пребаце на положај за ту операцију.

Документа која су наводно процурила из Пентагона укључивала су детаљне информације о рату у Украјини, као што су положај кијевских трупа, залихе оружја и процене жртава. У данима након цурења информација, амерички званичници су се трудили да увере Украјину и друге савезнике у Европи да постављају заштиту, како би спречили да се нешто слично деси у будућности.

Али званичници у Кијеву су и даље у стању приправности. Док Украјина вероватно и даље дели неке основне обавештајне податке са САД и другим европским земљама које је подржавају, званичници унутар земље раде на спречавању ширења детаља везаних за планирање контраофанзиве, рекли су европски званичници за портал.

Украјински посланик, који је желео да остане анониман, рекао је да су највиши званичници у Кијеву сакрили детаље о контраофанзиви и од других политичара у престоници.

"Постоји само неколико људи у земљи који знају план", навео је посланик.

Званичник америчке одбране рекао је да није било промене и да Вашингтон и Кијев и даље имају исти ниво размене информација. Није било знакова да Украјина нешто скрива од САД, наставио је званичник.

Портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби, на питање да ли се америчка администрација плаши да ће је Украјинци држати у мраку, рекао је да ћутање уочи покретања операције не би било изненађујуће.

"Они нису обавезни да нас обавесте или да нам кажу унапред", изјавио је Кирби.

Додао је да САД и даље подржавају украјинске операције информацијама и обавештајним подацима.

"Нисмо усредсређени на ексклузивне информације, већ да обезбедимо све  потребно када буду спремни за покрет", истакао је Кирби. 

Други званичници Бајденове администрације инсистирају на мишљењу да Украјина никада није била потпуно отворена са САД у вези са својим војним плановима, тако да се није очекивало да ће Украјина позвати Белу кућу и рећи када почиње офанзива.

"Они су од почетка шкрти са информацијама", рекао је амерички званичник.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner