Русија

Док Запад не пошаље још оружја, ништа од украјинске контраофанзиве

Кијевске власти инсистирају да савезници испоруче још наоружања јер неће "неспремни" да излазе пред руске борбене линије
Док Запад не пошаље још оружја, ништа од украјинске контраофанзивеGetty © Brendan Hoffman

Они који су Украјину гурнули у рат, мораће да пошаљу још оружја како би дочекали да виде да кијевске трупе крећу у дугонајављивану контраофанзиву.

Недељама су, пише "Форин полиси", највиши украјински званичници, од председника Владимира Зеленског па наниже телеграфисали да велики војни напад неће започети без додатног наоружавања из Сједињених Држава и Запада. 

Зеленски је, на Телеграму крајем марта објавио да Украјина не може кренути у контраофанзиву све док западне нације не пошаљу још артиљерије, тенкова и високо покретне ракетне артиљерије.

"Чекамо да муниција стигне од наших партнера. Контраофанзива још не може да почне и не можемо да пошаљемо наше храбре војнике на линију фронта без тенкова, артиљерије и ракета дугог домета", рекао је Зеленски и у интервјуу за јапански лист "Јомиури Шимбун".

Дакле, позиви за нове испоруке наоружања су све гласнији, па је тако секретар украјинског Савета за националну безбедност и опрему Алексиј Данилов истакао за "Асошиејтед прес" да је Кијев фрустриран због неких савезника који "обећавају једно, а раде сасвим друго". 

Истина је, каже, да савезници покушавају да оспособе украјинску војску како би се борили пред руским линијама, али "нико неће почети неспреман".

С пролећем су у Украјину стигли немачки тенкови "леопард" и обећање да ће убрзо бити послати и амерички "абрамси", али Кијев ипак брине да је то премало и прекасно.

Јер, како пише "Форин полиси", испоруке "абрамса" су месецима далеко, а "леопарди" који стижу из осам различитих земаља користе различиту муницију, што опет отежава Украјинцима јер не могу да је купе на велико.

"Док коњица не стигне, Украјина остаје леопард на папиру", закључује медиј.

И украјинска посланица Саша Устинова пожалила се да је америчка војска испоручила много мање од онога што је највиши украјински генерал Валериј Залужни тражио од Пентагона. 

Кијев се, како она каже,  нада да ће офанзиву  покренути у априлу, али додаје да је недостатак оружја померио датум њеног почетка на неодређено време.

"Ми, као војска, желимо да сада имамо сво оружје, али наравно да је то немогуће у тренутној ситуацији. Наравно да су нам потребни авиони, али није питање наредних месеци, да будем искрен", рекао је један украјински војни званичник, желећи да остане анониман. 

"Политико" је , међутим, сазнао да ће у четвртак на састанку Контакт групе за одбрану Украјине у Немачкој, Сједињене Државе објавити планове да Украјини пошаљу 325 милиона долара вредну испоруку муниције и противоклопног оружја.

"Крајње је време да ова администрација, заједно са нашим савезницима, обезбеди Украјини оружје које јој је потребно за победу. Морамо учинити више од тога да Украјини само дамо довољно за опстанак", рекао је председник комитета Представничког дома за спољне послове Мајкл Мекол. 

Украјина, међутим, како оцењује "Форин полиси", води рат који се мери данима и недељама, а не месецима и годинама. 

"Циљ јој је да отме што више територије од руских окупатора у Донбасу и јужној Украјини. После јесењег притиска, украјинске снаге су отерале руске трупе преко реке Дњепар и поново заузеле Херсон, северно од полуострва Крим. То је велика мета. У даљој пролећној офанзиви Украјина би могла да покуша да се пробије на југ или да покуша да се гурне на исток у руске окупиране области покрајине Запорожје, пре него што пресече линије снабдевања на Криму, избегавајући ризични амфибијски напад", наводи овај медиј.

Како се чекање одужило, украјински званичници су постали забринути да су Руси своју тактику прилагодили довољно да "направе разлику".

Опремљени ракетама већег домета, руски бродови испаљују прецизну муницију на урбана подручја чак са Каспијског мора, рекла је украјинска посланица Устинова. А Су-35 већег домета, руски ловац четврте генерације, такође може да пуца из руског ваздушног простора.

"Сваког дана који прође, ми се трудимо, а Руси само појачавају", рекао је бивши заменик помоћника секретара за одбрану за НАТО и Европу Џим Таунсенд. 

Други су уверени да је офанзива вредна чекања.

"Мислим да што дуже Украјина чека, веће су укупне шансе за успех", рекао је, експерт за руску војску из истраживачког центра ЦНА са седиштем у Вирџинији Мајкл Кофман.

Руска војска је, ипак, почела да "затвара врата" за надолазећу контраофанзиву. 

У граду Бердјанску, на северној обали Азовског мора, руске трупе су почеле да аеродром утврђују рововима и пирамидалним противтенковским препрекама познатим као "змајеви зуби". 

Копају и одбрамбена утврђења на Криму, између осталог и у луци Севастопољ и ваздушној бази Белбек.

"Мислимо да се интензитет њихове офанзивне операције смањује. Ово је одличан прозор за нашу контраофанзиву", нада се, ипак, украјински посланик Јехор Черњев који је на челу националне делегације у парламентарној власти НАТО-а.

image