Свет

Украјинци траже да Зеленски подржи истополне заједнице

Аутори иницијативе затражили су од председника Украјине да "јавно подржи увођење истополних партнерстава у Украјини", а конфликт у Украјини је актуелизовао ово питање
Украјинци траже да Зеленски подржи истополне заједницеwww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Петиција која има за циљ подршку истополним заједницама у Украјини сакупила је довољан број гласова да би је размотрио председник Украјине Владимир Зеленски.  

Према подацима са сајта украјинског председника, иницијативу је од 28. марта до данас подржало нешто више од 25.000 људи, а Зеленски је у обавези да је размотри у наредна 64 дана.

На предлогу о увођењу посебног статуса за истополне заједнице радило је више од 40 људи, а у целом процесу учествовала су не само физичка, већ и правна лица.   

Аутори иницијативе затражили су од председника да "јавно подржи увођење истополних партнерстава у Украјини", као и да пружи подршку одговарајућем нацрту закона. Још један од захтева је и тај да то буде учињено што пре и да се цела ствар означи као "неодложна", као и да за скупштину буде одвојено краће време да размотри поменути предлог закона јер се ситуација, како је наведено, у последње време заоштрила. Разлог - истополни парови постоје и међу војницима који су сада на фронту, те је и ради њих потребно убрзати процес.

Аутори иницијативе позивају се и на социолошко истраживање Националног демократског института (National Democratic Institute) и Кијевског међународног института за социологију, према којем 56 одсто грађана Украјине подржава увођење истополних заједница за ЛГБТ особе, док је против тога 24 одсто становништва. 

"Украјина би требало да легализује грађанску заједницу за истополне и хетеросексуалне парове и заштити оне који чувају њу", наводи се у тексту петиције. 

Уколико захтев буде усвојен, партнери истополних заједница добиће статус блиских рођака, што неће зависити од тога да ли живе заједно или не.

Иако ове заједнице неће бити изједначене са брачним, партнери ће имати поједина права попут оних који су у брачној заједници. То се, пре свега, односи на наследно право, лечење партнера и друге ситуације када одређене одлуке може да донесе само званичан партнер у односу.

Конфликт у Украјини актуелизовао је ово питање јер према садашњим законима ЛГБТ партнери украјинских бораца на фронту немају право да наследе имовину или да преузму тело војника након погибије.

Иницијатор петиције је Пјотр Жеруха, представник ЛГБТ заједнице војника.

image