Свет

Кијев разочаран одлуком Берлина да објави план посете Зеленског Немачкој: Можда откажемо

Украјински председник планирао је посету Берлину, али је Кијев разочаран што је план посете доспео у јавност и разматра отказивање исте
Кијев разочаран одлуком Берлина да објави план посете Зеленског Немачкој: Можда откажемоGetty © Omar Marques / Stringer

Кијев је разочаран односом званичног Берлина према могућој посети украјинског председника Владимира Зеленског Немачкој, објавио је данас немачки сајт "Т-Онлајн", позивајући се на изворе блиске украјинској влади.

Најава посете Зеленског и њених "осетљивих детаља" је била неодговорна и сада постоји сумња да ли ће до посете уопште доћи, наводи портал.

Претходно је немачка полиција саопштила да ће Зеленски отпутовати у Берлин 13. маја где би требало да одседне у реномираном "Риц-Карлтон" хотелу.

Лист "Тагесшпигел" објавио је да ће немачки канцелар Олаф Шолц Зеленског примити 14. маја уз војне почасти, а да ће украјински председник затим одлетети за Ахен где ће примити награду "Карло Велики" за 2023. годину. Планиран је и састанак са председником Франком-Валтером Штајнмајером.

Награда "Карло Велики" 2023. припала је украјинском председнику и украјинском народу, саопштили су у децембру Дирекција за награду "Карло Велики" и град Ахен.

У образложењу се наводи да украјински народ под вођством Зеленског не брани само суверенитет своје земље и животе својих грађана, "већ и Европу и европске вредности".

image
VV inauguration
banner