Свет

Конгрес тражи информације о могућем случају корупције Џозефа Бајдена

Сенатор Чарлс Грасли и конгресмен Џејмс Комер у писму америчком државном тужиоцу Мерику Гарланду и директору ФБИ Кристоферу Реју су исказали сумње да ФБИ поседује информације о могућем случају корупције актуелног председника, а које "нису открили америчком народу"
Конгрес тражи информације о могућем случају корупције Џозефа БајденаGetty © Mario Tama/Getty Images

Двојица највиших републиканаца у Конгресу захтевају интерне документе ФБИ за које неименовани узбуњивач тврди да ће показати да је тадашњи потпредседник, а актуелни председник Џозеф Бајден био умешан у криминалну шему са страним држављанином, наводи се у писму републиканаца упућеном америчком државном тужиоцу Мерику Гарланду и директору ФБИ Кристоферу Реју.

"Изгледа да Министарство правде и ФБИ имају драгоцене и проверљиве информације које нисте открили америчком народу. Стога ће Конгрес почети да спроводи независну и објективну истрагу овог питања, ослобођен утицаја ових одељења", пише у документу.

Сенатор и члан буџетског комитета Чарлс Гресли, и члан Представничког дома и председник одбора за надзор и одговорност Џејмс Комер навели су да је један узбуњивач тврдио да Министарство правде и ФБИ имају некласификован документ, а "који описује наводну криминалну шему у коју су били укључени тадашњи потпредседник Бајден и страни држављанин у вези са разменом новца за политичке одлуке."

Документ наводно укључује прецизан опис начина на који је наводна криминална шема спроведена, али и која је њена сврха, наводи се у писму.

Комер је такође упутио одговарајући судски позив ФБИ у коме захтева увид у " ФД-1023 обрасце, укључујући све отворене, затворене или ограничене досијее предмета, креиране или модификоване у јуну 2020. године, а који садрже реч 'Бајден', укључујући све пратеће прилоге и документа", пише Си-Ен-Ен.

image