Свет

Бајден хвалио слободу медија, па "Фокс њуз" прогласио екстремистичком телевизијом

Ако Фокс њуз назовем поштеним и истинитим, онда могу да будем тужен за клевету, поручио је амерички председник
Бајден хвалио слободу медија, па "Фокс њуз" прогласио екстремистичком телевизијомwww.globallookpress.com © Nathan Howard - Pool via CNP

Амерички председник Џо Бајден напао је новинске куће за које је рекао да су користиле "лажи изречене ради профита и моћи" како би распиривале мржњу, причајући упоредо шале о телевизији "Фокс њуз".

Говорећи на годишњој вечери Удружења дописника из Беле куће, Бајден је поменуо "истину сахрањену лажима", очигледно алудирајући на теорије да је његова победа на изборима 2020. резултат велике преваре бирача, наводи Ројтерс.

"Лажи изговорене ради профита и моћи. Лажи завере и злобе које се понављају изнова и изнова, осмишљене да изазову зачарани круг беса и мржње, па чак и насиља", рекао је Бајден.

Он је додао да је то охрабрило локалне власти да забране књиге, као и "укидање владавине закона и наших права и слобода".

Говорећи о, како је рекао, "екстремистичким медијима", Бајден је рекао да, ако "Фокс њуз" назове "поштеним и истинитим, онда може да буде тужен за клевету".

Раније овог месеца, "Фокс корп" је постигао нагодбу од 787,5 милиона долара због тужбе за клевету, а у вези са тврдњама које је износила та телевизија да су председнички избори 2020. намештени у Бајденову корист.

Бивши водитељ "Фокс њуза" Такер Карлсон изјавио је да су важне теме забрањене у америчким медијима, као и питања која су битна за будућност те земље.

Према његовим речима, дискусије у медијима постале су "невероватно глупе" и "бесмислене", а дебате о важним стварима забрањене су "одлуком политичких партија и њихових спонзора". 

Нападајући бившег председника Доналда Трампа, Бајден се нашалио да му је комичар Рој Вуд млађи, који је такође био говорник на вечери, понудио 10 долара како би његов говор био кратак.

"Какав обрт - сада се председнику нуди мито да ћути", рекао је Бајден.

Трамп је оптужен за 34 кривична дела у случају који укључује наводну исплату од 130.000 долара звезди филмова за одрасле током његове председничке кампање 2016. Трамп се изјаснио да није крив.

Од "штреберске матуре" до провокација

Годишњој вечери присуствује велики број новинара који извештавају из Беле куће, заједно са многим владиним званичницима. То је постала и прилика за припаднике индустрије забаве да се друже са вашингтонском моћном елитом.

Дубока подељеност која је преплавила америчку политику последњих година, претворила је забавну вечеру, познату у Вашингтону као "штреберска матура", у напет догађај.

Године 2011. тадашњи председник Барак Обама искористио је део говора да провоцира Трампа који је седео у публици. Трамп је у то време тврдио да Обама није рођен у САД.

Више од деценије касније, Трампова сенка се још надвија над овим догађајем, оцењује Ројтерс. 

Бајден је рекао да су он и његова администрација ту да пошаљу поруку земљи и свету, да је слободна штампа "стуб слободног друштва, а не непријатељ".

Пре почетка вечере, Бајден је одржао приватни састанак са породицом Евана Гершковича, репортера "Волстрит џорнала" који је ухапшен 30. марта у Русији и касније оптужен за шпијунажу. Америчка влада тврди да је он незаконито притворен.

"Новинарство није злочин", поручио је Бајден док је говорио о напорима који су у току да се ослободе новинари широм света који се налазе у притвору.

Председник и прва дама Џил Бајден такође су се састали са Бритни Гринер, професионалном кошаркашицом коју је Москва ослободила прошлог децембра након што је била затворена под оптужбом за шверц дроге.

image
VV inauguration
banner