Свет

Зеленски: Путин треба да буде осуђен за кривична дела

Украјински председник одржао је говор у хашком суду који је издао потерницу за првим човеком Руске Федерације
Зеленски: Путин треба да буде осуђен за кривична делаwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Украјински лидер Владимир Зеленски изјавио је да председник Русије Владимир Путин мора бити кривично гоњен за злочине почињене у Украјини.

"Сви желимо да видимо још једног Владимира овде у Хагу, оног који за своја кривична дела заслужује да буде санкционисан у престоници међународног права. Сигуран сам да ће се то десити када победимо", рекао је Зеленски у Међународном кривичном суду (МКС) у Хагу, а пренео "Кијев индепендент".

Зеленски је додао и да је Украјини потребан само "поуздан мир, прави мир и слобода и истинска правда".

Украјински председник посетио је МКС, који је у марту издао налог за хапшење Путина због сумње да је одговоран за депортацију деце из Украјине.

Зеленског је дочекао председник суда Пјотр Хофмански, претходно се састао с холандским посланицима, а касније ће разговарати с тамошњим премијером Марком Рутеом и краљем Виљем-Александром. У плану је и да посети холандску ваздухопловну базу и одржи састанак с белгијским председником владе Александром де Кроом.

Холандија од почетка руско-украјинског сукоба снажно подржава Украјину, а премијер Руте је у фебруару изјавио да не искључује сваку врсту војне подршке Кијеву, све док то не укључује сукоб НАТО-а и Русије.

Међународни кривични трибунал у Хагу терети Путина "за недозвољено пребацивање и депортовање деце из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације".

Русија, која није чланица МКС и не прихвата његову надлежност, саопштила је да је реч о хуманитарним акцијама чији је циљ евакуација деце из зона ратних дејстава, тачније спасавање њихових живота, односно пориче да је починила било какве злочине током сукоба са Украјином.

image