Свет

Русија, Турска, Украјина и УН разговарају о продужетку Споразума о житу

Анкара ради на продужењу споразума који истиче 18. маја
Русија, Турска, Украјина и УН разговарају о продужетку Споразума о житуGetty © Oleg Nikishin/Getty Images

Званичници Турске, Русије, Украјине и Уједињених нација састаће се у петак како би разговарали о Споразуму о извозу украјинских житарица Црним морем, саопштио је турски министар одбране Хулуси Акар.

Он је додао да ће се разговарати о евакуацији бродова под турском заставом и пошиљки житарица из црноморских лука у склопу споразума.

Како наводи Ројтерс, Анкара ради на продужењу споразума који истиче 18. маја.

Састанак у петак ће бити, како је саопштено, технички, након чега ће следеће седмице уследити састанак заменика министара.

"Настављамо са нашим напорима да осигурамо да се иницијатива за жито настави на брз и сигуран начин. Из разговора смо стекли утисак да ће ти напори дати позитивне резултате", рекао је Акар.

УН и Турска су посредовале у ономе што је описано као пакет аранжман у јулу прошле године, односно безбедан наставак украјинског црноморског извоза житарица и обавеза УН да помогну Русији у њеном извозу житарица и ђубрива.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је раније данас да нема пуно разлога за оптимизам када је реч о поменутом споразуму.

Песков је још једном поновио да је Русија заинтересована да се прехрамбени споразум реализује у потпуности, што би значило и реализацију оног његовог дела, који се односи на извоз руског жита из Црног мора. Ипак, како је напоменуо портпарол Кремља, Москва се неће одлучити ни на један корак који би био у супротности са њеним државним интересима. 

"Контакти се настављају. Имамо веома мало повода за оптимизам", закључио је Песков.

image