Свет

Аустралијски премијер фрустриран због Асанжа: Доста је, ово треба да се заврши

Премијер Аустралије позвао је на брзо закључивање случаја Џулијана Асанжа
Аустралијски премијер фрустриран због Асанжа: Доста је, ово треба да се завршиGetty © Dan Kitwood / Staff

Аустралијски премијер Ентони Албанез изјавио је да је фрустриран што још није пронашао дипломатско решење за наставак притвора Џулијана Асанжа и да је и даље забринут за ментално здравље оснивача Викиликса.

"Знам да је то фрустрирајуће, делим фрустрацију", рекао је Албанез за телевизију Еј-Би-Си из Лондона где се Асанж налази у притвору док чека пресуду да ли ће га изручити САД.

"Не могу да учиним више од тога да јасно кажем шта је моја позиција, а америчка администрација је свакако веома свесна става аустралијске владе. Његово константно држање у затвору никоме не користи", додао је он.

Асанж, аустралијски држављанин, бори се против екстрадиције из Британије у Сједињене Државе, где је тражен по кривичној пријави због објављивања поверљивих америчких војних записа и дипломатских депеша 2010. Вашингтон тврди да је објављивање докумената довело животе у опасност.

Албанез је рекао да Аустралијанци нису разумели разлоге зашто је ослобођен извор који је Асанжу дао документа, док је Асанж још био у затвору, мислећи на ослобађање бившег америчког војника и извора Викиликса Челси Менинг.

Асанж је провео седам година у амбасади Еквадора у Лондону где му је понуђено уточиште, али га је британска полиција извукла 2019. Тренутно је у затвору у Лондону док се не донесе пресуда у случају изручења.

Албанез се залаже за ослобађање Асанжа, који се суочава са казном до 175 година затвора максималне безбедности ако буде изручен Сједињеним Државама.

"Доста је било, ово треба да се доведе до закључка, треба да се разреши",рекао је Албанез.

Аустралијски премијер је у новембру покренуо то питање на састанцима са званичницима Сједињених Држава, али није потврдио да ли ће га покренути са председником Џозефом Бајденом током његове посете Сиднеју 24. маја на самиту четворке лидера.

"Начин на који дипломатија функционише... не предвиђају се дискусије које ћете имати", рекао је он.

image