Свет

"Њујорк тајмс" доживео фрас: Руски авион под санкцијама САД слетео у Јужноафричку Републику

Овај потез би могао да повећа тензије између Јужне Африке и Сједињених Држава, наводи лист
"Њујорк тајмс" доживео фрас: Руски авион под санкцијама САД слетео у Јужноафричку РепубликуGetty © Justin Sullivan / Staff

Јужноафрички званичници прошле недеље су дозволили да теретни авион, који је на удару америчких санкција због подршке војним напорима Русије, слети у базу ваздухопловних снага у близини главног града Преторије, што би могло додатно да повећа тензије са Сједињеним Државама, пише "Њујорк тајмс".

Амерички званичници тврде да авион испоручује оружје за руске снаге. Министарство одбране Јужне Африке саопштило је да је авион достављао дипломатску пошту за руску амбасаду.

Одлука Јужне Африке да дозволи слетање авиона је у супротности са америчким напорима да изолују Русију због Украјине.

Иако Јужна Африка није везана америчким санкцијама, искрцавање ће "само погоршати напете односе са САД", рекао је Стивен Грузд, истраживач односа Русије и Африке у Јужноафричком институту за међународне послове.

Иако је Јужна Африка неутрална по питању сукоба у Украјини, њена спољна политика све више нагиње Русији, тврди он.

"Увек постоји избор. Јужна Африка бира да уради ово", рекао је Грузд.

Слетање руског авиона уследило је након што су Сједињене Државе "изразиле забринутост" да влада у Преторији помаже Москви.

Сједињене Државе су упозориле Јужну Африку да би могла да трпи последице ако се утврди да је пружила материјалну подршку Русији током сукоба у Украјини.

image
VV inauguration
banner