Свет

Сиднеј штеди кад се краљ крунише: Бојкот принца Чарлса Трећег?

У Аустралији, која признаје британску круну, улога монархије је контроверзна
Сиднеј штеди кад се краљ крунише: Бојкот принца Чарлса Трећег?Getty © Photo by Brendon Thorne/Getty Images

Одлука да Сиднејска опера не буде осветљена поводом данашњег крунисања краља Чарлса III је мера штедње, изјавио је портпарол владе Новог Јужног Велса.

У Аустралији, која признаје британску круну, улога монархије је контроверзна.

Када је 1999. године одржан референдум о томе да ли земља треба да постане република, 55 одсто бирача је гласало против. Међутим, како наводи Ројтерс, поједине новије анкете показују већу подршку тој идеји.

Многе установе и споменици у Аустралији, укључујући и зграду парламента у главном граду Канбери, вечерас ће бити осветљене краљевском љубичастом бојом у част крунисања. Ипак, то неће бити случај са опером у Сиднеју, која је прошле године поводом смрти краљице Елизабете II била осветљена.

"Влада Новог Јужног Велса сматра да је постигла прави баланс у погледу испуњавања очекивања друштва поводом обележавања овог догађаја, а притом је водила рачуна о јавним трошковима", рекао је портпарол владе.

У Аустралији ће сутра у прослави крунисања учествовати и војска, биће испаљени плотуни и организован прелет ваздухопловних снага.

Премијер Аустралије Ентони Албанезе, који ће присуствовати крунисању Чарлса у Лондону, изјавио је раније да ће се на церемонији заклети на верност краљу Чарлсу, упркос томе што је републиканац.

"Желим да видим Аустралијанца као шефа аустралијске државе. То не значи да не можете поштовати институцију, а то је систем власти који имамо", рекао је Албанезе у петак за државну телевизију АБЦ.

Британског монарха као свог монарха и шефа државе, осим Аустралије, признају и Нови Зеланд и 12 других области Комонвелта ван Уједињеног Краљевства, иако је та улога углавном церемонијална.

image