Свет

Крунисан нови краљ Велике Британије Чарлс III – без представника Србије због дана жалости

Британски монарх је претходно над Библијом положио заклетву, обећавши да ће током владавине поштовати закон и Енглеску цркву и да ће бити "одани протестант"
Крунисан нови краљ Велике Британије Чарлс III – без представника Србије због дана жалостиGetty © Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Велика Британија је данас званично добила новог монарха – краља Чарлса Трећег.

Церемонија је обављена пред 100 светских лидера и милионском телевизијском публиком. Кентерберијски надбискуп, духовни вођа Англиканске цркве, ставио је круну стару 360 година, круну светог Едварда на Чарлсову главу док је седео на престолу из 14. века у Вестминстерској опатији.

Чарлс је ову круну ставио по први и последњи пут у животу. У дворани се тада зачуло "Боже, чувај краља".

Нови британски монарх је претходно над Библијом положио заклетву, обећавши да ће поштовати закон и Енглеску цркву током владавине и да ће бити "одани протестант".

Чарлс је на трону наследио мајку, краљицу Елизабету Другу, која је преминула прошле године. Чарлсова супруга Камила више неће носити титулу краљица супруга, већ само краљица.

У Лондону су данас монарси из читавог света, али и званичници многих држава. Међу позванима је био и председник Србије Александар Вучић, али због тродневне жалости није отпутовао на крунисање.

image