Свет

На екранима церемонија, на улици протести и хапшења: Како је изгледао Лондон током крунисања Чарлса

Британске власти се нашле на удари критика група за заштиту људских права
На екранима церемонија, на улици протести и хапшења: Како је изгледао Лондон током крунисања Чарлса© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Лондонска полиција саопштила је да је данас ухапсила 52 особе током церемоније крунисања краља Чарлса Трећег.

Они су, како се наводи у саопштењу, приведени због низа кривичних дела, укључујући изазивање сукоба и нарушавање јавног реда и мира и задржани су у притвору, преноси Би-Би-Си.

Демонстранти и групе за људска права критиковале су полицију због хапшења демонстраната који се противе монархији.

Британска полиција је неколико сати пре крунисања краља Чарлса ухапсила вођу антимонархистичке организације "Република" Грејема Смита, уклонивши га из масе од неколико стотина демонстраната који су се окупили на траси процесије у центру Лондона.

Међу ухапшенима на церемонији крунисања британског краља Чарлса Трећег нашао се и Патрик Телвел (24), младић који је недавно осуђен на друштвено-користан рад од 100 сати у наредних годину дана и 600 фунти, зато што је гађао јајима краља и његову супругу током посете Јорку прошле године.

Телвелу су стављене лисице на руке и провучен је кроз гомилу монархиста, који су бесно узвикивали за њим, преноси Дејли експрес.

"Ухапшен сам на церемонији крунисања због сумње да сам носио јаја. Идентификовале су ме камере за препознавање лица и извучен сам са протеста са лисицама тако чврстим да су ми посекле кожу", написао је он на Твитеру.

Како је навео, полицајци су га претресли и пустили након пола сата, пошто нису ништа пронашли.
Како је раније саопштила лондонска Метрополитен полиција, током крунисања су извршена 52 хапшења због сукоба и нарушавања јавног реда и мира.

Претходно је из "Републике" саопштено да ће организовати највећи протест против британског монарха у модерној историји.

Протести су одржани и у Глазгову у Шкотској и Кардифу у Велсу, а на протестима су били и натписи: ''Укините монархију, нахраните народ'', док су на друштвеним мрежама многи поредили кризу трошкова живота у Британији са помпом и раскоши приказаним на крунисању.

Лондонска полиција је упозорила да ће предузети мере ако демонстранти покушају да "ометају уживање и прославу" тог дана и формирала круг око групе.

image