Свет

Пољска тврди: За длаку избегнут судар патролног авиона са руским изнад Црног мора

Руски авион СУ-35 извео је "агресивне и опасне маневре" приближавајући се пољском авиону без држања безбедне дистанце, саопштено је из Варшаве
Пољска тврди: За длаку избегнут судар патролног авиона са руским изнад Црног мораwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Румунија и Пољска су саопштиле да је авион пољске граничне страже у патроли граничне агенције Европске уније Фронтекс изнад Црног мора у близини Румуније у петак за длаку избегао судар са руским борбеним авионом.

Како се наводи у саопштењу, руски авион СУ-35 извео је "агресивне и опасне маневре" приближавајући се пољском авиону без држања безбедне дистанце, што је довело до турбуленције, губитка висине и привременог губитка контроле над пољским авионом.

Министарство одбране Русије је више пута навело да се сви летови авиона спроводе у строгом складу са међународним правилима за коришћење ваздушног простора изнад неутралних вода, без кршења граница других држава.

"Руски млазњак је летео тик испред носа пољског авиона, прешавши његову путању на опасној удаљености, коју је посада проценила на око пет метара", рекла је тврди портпаролка пољске граничне полиције Ана Михалска.

Према њеним речима, инцидент се догодио у међународном ваздушном простору, а после три прилаза руски авион је одлетео.

Румунско министарство одбране је у саопштењу осудило понашање руског авиона назвавши потпуно неприхватљивим.

Два борбена авиона који припадају румунском ваздухопловству и два из шпанског ваздухопловства одређена за мисије ваздушне полиције упозорени су од стране комбинованог НАТО центра за ваздушне операције у Торехону у Шпанији, пише Ројтерс.

Иако су четири авиона биле спремна да интервенишу у сваком тренутку, показало се као непотребно, саопштило је румунско министарство.

"Изгледа као планирана провокација Русије, екипа се понашала одговорно и на срећу ништа се није догодило. Русија овим покушава да привуче међународну пажњу", рекао је портпарол пољске владе Пјотр Милер за приватну телевизију Полсат њуз у недељу.

Из Москве за сада нема званичних реакција.

image