Русија

Песков одговорио Кулеби: Црно море никада неће бити море НАТО-а

Ово је заједничко море за све приморске државе, то би требало да буде море сарадње, интеракције и безбедности, поручио је портпарол Кремља
Песков одговорио Кулеби: Црно море никада неће бити море НАТО-аwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Црно море никада неће бити море НАТО-а, то је заједничко море и мора постојати недељива безбедност, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Црно море никада неће бити море НАТО-а. Ово је заједничко море за све приморске државе, то би требало да буде море сарадње, интеракције и безбедности. Штавише, то би требало да буде недељива безбедност", рекао је Песков.

Он је нагласио да је ова изјава заснована на две контрадикторности: НАТО и демилитаризација су концепти који се међусобно искључују.

Подсетимо, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је да се Црно море претвори у "море НАТО-а", истовремено наводећи потребу за његовом демилитаризацијом.

"Дошло је време да се Црно море претвори у оно што је постало Балтичко море – у море НАТО-а. Апелујемо на демилитаризацију Црног мора како би мирољубиве земље које поштују закон могле да га користе за трговину и путовања", изјавио је Кулеба на конференцији о питањима безбедности Црног мора у Букурешту.

Русија и Запад у ратним временима, води се тотални информациони рат

Русија и земље колективног Запада раде у ратно време, води се свеопшти информациони рат, изјавио је Песков.

"И Русија и земље колективног Запада раде у ратно време. НАТО има протоколе за рад са медијима, а то је лансирање дезинформација и заустављање токова информација из иностранства. Оно што се сада дешава је егзистенцијално за Русију. За нас је то питање живота и смрти. И имамо само једну опцију – да све иде нашим током", нагласио је.

Према његовим речима, то обавезује руске стручњаке да буду професионалнији - да "раде не ради извештаја, већ ради квалитативне промене у животу људи".

Песков је истакао све већи значај друштвених мрежа, рекавши да је потребан циљани информациони рад.

Русија ће анализирати одлуку Хага да исплати Нафтогасу одштету 

Песков је додао да ће Русија анализирати одлуку Трибунала у Хагу да обавеже Руску Федерацију да исплати Нафтогасу пет милијарди долара надокнаде за штету од губитка имовине на Криму.

"Ова тужба није нова. Одлука је нову и њу ће наши стручњаци, који се баве заштитом наших права у овом случају, анализирати и донети одлуке како ће се даље поступити", рекао је портпарол Кремља, одговарајући на питање да ли ће Русија платити и каква ће бити њена реакција.

Подсетимо, раније је шеф украјинског "Нафтогаса" Алексеј Чернишов рекао да је "арбитражни суд у Хагу наложио Русији да исплати компанији пет милијарди долара за одштету због губитка имовине на Криму".

Све веће учешће НАТО-а продужава сукоб у Украјини

Повећање степена ангажовања НАТО-а продужава сукоб у Украјини, али неће променити суштину онога што се дешава, па ће се Специјална операција наставити до горког краја, поручио је портпарол Кремља.

"Прошло је шест месеци од мог путовања у Луганск. За то време, контуре глобалног рата који се води, постале су јасније. Рат је постао оштрији, немилосрднији. Степен укључености НАТО-а у сукоб је повећан. Главна ствар је позитиван исход за нас", рекао је Песков на "Радионици нових медија".

Он је истакао да они који живе у Луганску виде како се поправљају и граде путеви, ствара инфраструктура.

"Десетине хиљада људи ради, улаже се огроман труд. Процес опоравка је у току, а ово је најмањи део онога што држава може да уради за нове регионе. Максимум који земља треба да уради је да заштити нове регионе од опасности. Стога ће се Специјална војна операција наставити све до победе", казао је.

Песков о патриотизму

Песков је рекао да је за њега патриотизам љубав према породици, послу и жеља да се живи у својој земљи и да се учини бољом.

"Шта је патриотизам? Ово је када волиш партнера, рађаш децу, радиш на свом омиљеном послу, волиш своју породицу више од свега. Радиш да ти породица буде здрава, паметна. А у исто време желиш да живиш у овој земљи и радиш све само најбоље за њу. Немој јој наудити. А кад видиш лоше не можеш да ћутиш, него кажеш да је лоше. А кад видиш добро, поносите се с тим", навео је.

image