Свет

"Глобал тајмс": НАТО канцеларија у Јапану биће ишчупана као сваки трн

Јапан заправо унапређује америчку стратегију гурања Кине на страну непријатељске силе. А када уперите оружје у Кину, Кина ће одговорити, наводи кинески лист
"Глобал тајмс": НАТО канцеларија у Јапану биће ишчупана као сваки трнwww.globallookpress.com © AFLO

Отварање НАТО канцеларије за везу у Јапану кинески "Глобал тајмс" види као отровни трн који се забада у Азију, док ће његова токсичност почети да се шири изазивајући поделе и повећавајући несигурност земаља у региону.

"НАТО је забио трн у Источну Азију и патиће све азијске земље, укључујући Јапан. Али пошто је то трн, увек ће му следити чупање, а проширењу НАТО-а једног дана ће доћи крај", навео је лист, близак Комунистичкој партији Кине, у свом уводнику.

Такође, кинески медиј пише да су чланице НАТО-а појачале војне нападе у суседству Кине, те да НАТО канцеларија у Јапану више није симболичан потез већ значајан корак ка изградњи такозване безбедносне одбране око Кине. Мета њене одбране је Кина.

"Безбедност о којој НАТО говори никада није безбедност свих нација већ безбедност његових чланица. За оне изван групе то ће пре бити несигурност а може чак представљати и претњу. НАТО има политичке критеријуме. Чињеница је да се подела ствара на основу тога ко је савезник и ко није", констатује "Глобал тајмс" и додаје да, дугорочно гледано, улазак НАТО-а у Азију представља увођење ове непријатељске парадигме у Азију.

НАТО је сада приказан као војни блок у потрази за миром и очувањем мира, али никаква слика не може променити његову суштину – он је идеолошка база надмоћи западне цивилизације, и по томе Алијанса дефинише безбедност или несигурност.

Међутим, ако се овај модел примени у Азији, то ће поткопати напоре земаља региона, које се разликују по религијама, друштвеним и историјским традицијама и политичким системима, да пронађу заједнички безбедносни поредак.

Уколико погледате територијалне спорове између земаља југоисточне Азије и јужне Азије, није тешко разумети шта је Запад донео Азији. 

Вестернизација Јапана довела је до тога да напусти Азију и придружи се Европи. Залуђен тежњом за азијском хегемонијом постао је милитаристички демон који хушка на рат, што је донело катастрофу азијским земљама.

Јапан жели да уведе НАТО у Азију ради своје безбедности. Међутим, безбедност Јапана се никада не може постићи ослањањем на војну подршку САД или НАТО-а. У ствари, што Јапан ближе војно сарађује са САД или НАТО-ом, то ће мање добити сигурност коју жели и мање је вероватно да ће моћи да промени свој имиџ "геостратешког патуљка".

Јапан заправо унапређује америчку стратегију гурања Кине на страну непријатељске силе. А када уперите оружје у Кину, Кина ће одговорити, закључује "Глобал тајмс".

image
VV inauguration
banner