Свет

Ко се богати од слања помоћи Украјини: Челници норвешке фабрике оружја зарадили милионе евра

Оружје није пут до мира, поручују из норвешке опозиционе партије Црвени, чији је члан назвао генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга - ратним злочинцем
Ко се богати од слања помоћи Украјини: Челници норвешке фабрике оружја зарадили милионе евраwww.globallookpress.com © Amru Salahuddien

Највећа норвешка фирма за производњу оружја у Норвешкој "Конгсберг група" ради пуном паром и бележи велики профит, с обзиром да је власт у Ослу одлучила да за Кијев издвоји око шест и по милијарди евра у наредних пет година, пише "Политика".

Та фабрика се налази на 72. месту међу војним компанијама у свету, а руководиоци и менаџери се јавно диче великим зарадама и бонусима.

Према писању норвешких медија, шеф концерна "Конгсберг група" Гаир Хоеј зарадио је прошле године скоро милион евра, док је директорка финансија примила плату од 530.000 милиона евра за исти период. 

Само током прошле године норвешка влада послала је у Украјину наоружање и војну опрему у вредности од скоро милијарду евра.

Предвиђено је да помоћ Украјини до 2027. године обухвати наоружање и војну опрему, новац за обуку украјинских војника на тлу Норвешке, као и новчана средства за подршку украјинске демократије и јачање цивилног друштва. 

Међутим, нису сви политички актери у Норвешкој били одушевљени стратегијом владе. У почетку су се успротивили посланици из редова партије Црвени, који су се оштро борили против слања оружја и војне подршке Кијеву. 

Иначе, странка Црвени је основана пре петнаестак година и баштини идеологију социјализма и комунизма, како се наводи у њеном статуту. Ипак, њихов отпор није дуго трајао, а утисак је да је "сломљен" под огромним притиском политичара и медијских магната.

Наиме, на последњој скупштини странке, већина чланова је гласала да се норвешка власт подржи у слању помоћи украјинским војним и цивилним структурама, али су се чули и другачији тонови, као и оптужбе на рачун генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

"Оружје није пут до мира, као што је то рекао ратни злочинац Јенс Столтенберг. Веровати да ће што више оружја довести до мира равно је утопији", поручио је један од чланова партије Сијаваш Мобашери.

Био је то својеврстан хладан туш и шок за актере норвешке политичке сцене, наводи лист и додаје да нико није могао да очекује да ће неко од норвешких политичара да изрекне такав страшан суд о недодирљивом Столтенбергу. 

Водеће партије у Норвешкој тражиле су да се Црвени ограде од свог члана и осуде његову изјаву, али извињење лидера партије Бјорнара Мокснеса није уследило. Штавише, он је за "Афтенпостен" изјавио да је жигосање Столтенберга као ратног злочинца "прихватљиво".

"Партија Црвени била је против незаконите војне интервенције у Либији, рата противног међународном праву. У рату у Либији учествовало је 15 норвешких авиона типа Ф-16 и они су на Либију избацили 588 бомби. За све то главну одговорност сноси Јенс Столтенберг. Зато сматрам да је изјава тог члана у реду, да је морало на то да се укаже", објаснио је Мокснес. 

Иначе, одлуку о слању норвешких трупа у Либију под окриљем НАТО-а донео је тадашњи премијер Јенс Столтенберг. 

image