Свет

Обдукција жртава религијског култа у Кенији: Сумња се на трговину органима

Неке од жртава - укључујући децу - биле су задављене, премлаћене или угушене, рекао је главни владин патолог, а у судским документима се наводи да су неким лешевима извађени органи
Обдукција жртава религијског култа у Кенији: Сумња се на трговину органима© TANJUG/ AP Photo

Обдукције лешева пронађених у масовним гробницама повезаним са религиозним култом у Кенији откриле су да код неких тела недостају органи и изазвале сумње да су органи принудно извађени, рекли су истражитељи, пише АФП. 

Откриће масовних гробница прошлог месеца у близини приобалног града Малиндија у Индијском океану запрепастило је дубоко религиозну земљу са већински хришћанским становништвом због такозваног "масакра у шуми Шакахола".

Полиција сматра да већина тела припада следбеницима самозваног пастора Пола Нтенгеа Мекензија који је оптужен да им је наредио да умру од глади "да би упознали Исуса".

Иако се чини да је гладовање главни узрок смрти, неке од жртава - укључујући децу - биле су задављене, премлаћене или угушене, рекао је главни владин патолог.

У судским документима се наводи да су неким лешевима извађени органи, а полиција сматра да су осумњичени били ангажовани на њиховом принудном вађењу.

"Обдукција је показала да недостају органи код неких ексхумираних тела", потврдио је главни инспектор Мартин Мунене пред судом у Најробију.

Он је додао да се процењује да је трговина људским органима била добро координисана и да је у томе учествовало неколико актера.

Мунене је рекао да је телеванђелиста Езекиел Одеро, који је ухапшен прошлог месеца у вези са истим случајем, примио "огромне готовинске уплате", наводно од Мекензијевих следбеника који су продали своју имовину по налогу вође култа.

Суд у Најробију наложио је властима да на 30 дана замрзну више од 20 банковних рачуна који припадају Одеру.

До сада је потврђено да је страдало 112 људи, изјавио је министар унутрашњих послова Китуре Киндики и додао да је и даље у току потрага и спасавање особа за које се сумња да се крију у шуми. 

Поставља се питање како је Мекензи успео да избегне закон упркос екстремистичком понашању у прошлости и "дебелом" досијеу.

Бивши таксиста се предао 14. априла након што је полиција по дојави први пут ушла у шуму Шакахола, где је до сада пронађено око 30 масовних гробница.

Тужиоци траже да се отац седморо деце, који је основао Међународну цркву добрих вести 2003. године, задржи иза решетака још 90 дана до окончања истраге.

image