Свет

Чавушоглу долази у Москву: Једна од тема нормализација односа Турске и Сирије

На састанку министара Русије, Турске, Ирана и Сирије планиран је разговор о сиријском питању, борби против тероризма, политичком процесу и хуманитарним питањима, као и о добровољном и безбедном повратку избеглица у Сирију
Чавушоглу долази у Москву: Једна од тема нормализација односа Турске и Сиријеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу током посете Русији намерава да разговара о нормализацији односа између Турске и Сирије, о борби против тероризма и о повратку избеглица у Сирију, саопштила је прес-служба Министарства спољних послова Турске.

У Москви ће 10. и 11. маја бити одржан састанак министара спољних послова Турске, Русије, Ирана и Сирије. Планиран је разговор о нормализацији односа Анкаре и Дамаска и ситуацији у Сирији уопште.

"Министар ће боравити у посети Русији од 9. до 10. маја. На састанку је планирано да се разговара о нормализацији односа Турске и Сирије, борби против тероризма, политичком процесу и хуманитарним питањима, као и о добровољном и безбедном повратку избеглица у Сирију", наводи се у саопштењу, преносе "РИА Новости".

Чавушоглу очекује да ће, на маргинама састанка, одржати и билатералне састанке, додаје турско МСП.

Русија је у децембру била домаћин првих разговора турског и сиријског министра одбране после 11 година.

У Сирији је 2011. године избио грађански рат. Турска, која је пре овог сукоба одржавала блиске односе са Дамаском, стала је на страну противника сиријског председника Башара ел Асада. Од тада односи Турске са Сиријом постају тешки.

У последње време, међутим, обе стране, али и поједини медији, говоре о могућности постепене нормализације.

image
VV inauguration
banner