Свет

Шведска не шаље борбене авионе у Украјину: Пилоти напуштају службу

Пилоти су незадовољни јер су њихове плате много ниже од плата колега у другим одељењима, као и померена старосна граница за одлазак у пензију са 55 на 67 година
Шведска не шаље борбене авионе у Украјину: Пилоти напуштају службуwww.globallookpress.com © Emerson NuñEz/Us Air

Шведска не планира да шаље борбене авионе у Украјину, јер нема додатних "јас грипен" авиона које би могла да испоручи, рекао је министар одбране краљевине Пол Џонсон, преноси канал СВТ.

"Овде и сада немамо додатних 'јас грипен' авиона које бисмо могли да пошаљемо Кијеву", рекао је политичар. Помоћ Украјини ће надаље бити само у обуци и одржавању опреме која је раније послата, прецизирао је.

Према његовим речима, могуће је да ће сервисне услуге и поправка бити организоване на украјинским границама.

Осим недовољног броја борбених авиона, Шведска се, према информацијама локалног листа "Дагенс Нихетр" (Dagens Nyheter) суочава и са "страшном кризом неповерења", јер половина пилота борбених авиона шведског ратног ваздухопловства намерава да напусти службу.

Пилоти су незадовољни јер су њихове плате много ниже од плата њихових колега у другим одељењима, тврди организација која заступа војне пилоте. Такође, незадовољнима их чини и што им је старосна граница за одлазак у пензију подигнута са 55 на 67 година без икакве накнаде.

Прошле јесени је око 30 људи од око стотину шведских борбених пилота узело одсуство због тога, подсетио је извор.

Одбрамбени буџет Шведске ће се удвостручити до 2025. године у односу на 2014. годину, додаје извор. А с повећањем наоружања у земљи долази до недостатка особља, борбених пилота конкретно.

Председавајући из организације која штити интересе пилота Пјер Мартин Стерневи каже да су инфлација и цене струје приморале неколико пилота борбених авиона који су прошле јесени били на редовној обуци да се врате на посао овог пролећа.

Оружане снаге Шведске су неспособне да се изборе са незадовољством борбених пилота и то је, како је рекао, довело до "ужасне кризе поверења" која се већ проширила на пилоте хеликоптера и транспорта.

Подсећамо, Шведска влада је до сада одобрила 11 пакета војне помоћи Кијеву у вредности од око 1,66 милијарди долара.

image