Свет

"Нећемо да постанемо вазал у игри великих сила": Хиљаде Швеђана на протесту против НАТО

"Апсолутно не желимо да се придружимо овом рату суперсила који се води између САД, Кине и Русије, где постајемо само вазална држава у политичкој игри великих сила", рекао је један од организатора протеста
"Нећемо да постанемо вазал у игри великих сила": Хиљаде Швеђана на протесту против НАТОwww.globallookpress.com © Henrik Montgomery/Tt

У шведском граду Гетеборгу око две и по хиљаде људи изашло је на протест због уласка земље у НАТО.

Демонстранти позивају званични Стокхолм на приврженост традиционалној спољнополитичкој путањи земље, а која подразумева држање даље од војних савеза и очување неутралности. Током протеста су се могли чути узвици попут "Ни војник, ни пушка, ни круна за војску НАТО-а", пише лист "Гетеборг постен".

"Апсолутно не желимо да се придружимо овом рату суперсила који се води између САД, Кине и Русије, где постајемо само вазална држава у политичкој игри великих сила", рекао је Гунел Берже, демонстрант и један од организатора Гетеборшког мировног комитета.

Према саопштењу полиције, протести су протекли мирно.

Захтев за приступ НАТО-у, који је Шведска, уз Финску, поднела након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, одобрило је 28 од 30 чланица те алијансе.

У ноћи 31. марта све чланице војног блока ратификовале пријаву Финске, док Шведска још није добила одобрење Мађарске и Турске, које су истакле да ће захтев Стокхолма засебно размотрити.

За приступ НАТО-у потребан је једногласан пристанак свих постојећих чланица.

image
VV inauguration
banner