Свет

Лидер шведских демократа: Чланство у ЕУ изгледа као лудачка кошуља

Преко 60 одсто свих одлука у шведским општинама и регионима је на неки начин под утицајем ЕУ, што показује да странци ефективно имају већи утицај на шведско законодавство него њени посланици
Лидер шведских демократа: Чланство у ЕУ изгледа као лудачка кошуља© Bjorn Larsson Rosvall/Tt

Шведска има значајне разлоге да преиспита чланство у ЕУ јер блок повећава утицај на унутрашња питања чланица, посебно на имиграциону политику, тврди лидер шведских демократа Џими Ејксон. 

"Чланство у ЕУ почиње да изгледа опасно као лудачка кошуља" за Шведску док се однос снага помера из Стокхолма у Брисел, наводи Ејксон у тексту објављеном у дневном листу "Афтонбладет".

Ејксон је од 2005. године на челу евроскептичне, десничарске партије Шведске демократе (СД) која је друга по величини у земљи. 

Он је навео да би ЕУ требало да се фокусира на трговину између чланица, али да би било наивно надати се било каквим озбиљнијим променама у тој области у блиској будућности. 

Истакао је да Стокхолм мора "да утиче на Унију на начин који би био од веће користи Шведској", али да сада ствари иду у погрешном правцу. 

Као аргумент за своју тврдњу, лидер СД је навео да је преко 60 одсто свих одлука у шведским општинама и регионима на неки начин под утицајем ЕУ. Према Ејксону, ово показује да странци ефективно имају већи утицај на шведско законодавство него њени посланици. 

Шведска игра превише безначајну улогу унутар ЕУ, што доводи до тога да немачки, пољски и француски креатори политика имају већи утицај на то "које ћете аутомобиле куповати, колико ће бити скуп бензин или које дрвеће ћете смети да посечете на својој земљи", тврди Ејксон.

Он тврди да ЕУ жели да повећа утицај у вези са имиграционом политиком, док многи Швеђани желе строже прописе. 

"Упркос томе, данас постоји ризик да ће ЕУ донети одлуке које иду у потпуно супротном смеру ако не реагујемо", упозорио је лидер странке.

Имиграција је горућа тема у Шведској у најмању руку од мигрантске кризе 2015. године, када се та нордијска земља појавила као главна европска дестинација за избеглице. 

Са популацијом од 10 милиона људи, Шведска је примила 163.000 миграната 2015. године, а затим још 144.000 миграната 2016. године. Иако су те бројке нагло пале у наредним годинама, од 2022. држављани рођени у иностранству чине 20 одсто становништва Шведске.

image