Свет

Кулеба: Ако нам не успе ова, започећемо ми другу контраофанзиву

Украјински званичник је рекао да се пролећни напад, који најављује украјинска војска не сматра последњим, осим ако им пође за руком
Кулеба: Ако нам не успе ова, започећемо ми другу контраофанзивуwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasov

Ако садашња контраофанзива не буде успешна за Украјину, организоваћемо још једну, рекао је министар спољних послова те земље Дмитриј Кулеба за немачки лист "Билд".

"Немојте на ову контраофанзиву да гледате као на последњу, јер не знамо шта ће бити с њом. Ако остваримо успех у овој контраофанзиви, онда може да се каже да је последња. Али ако нам не успе, значи да морамо да припремимо следећу контраофанзиву", рекао је Кулеба.

Међутим, Украјина има само једну шансу, рекао је крајем марта чешки председник, бивши генерал НАТО-а, Петр Павел у интервјуу пољском листу "Реч посполита".

"Верујем да Украјина има само један покушај да покрене велику контраофанзиву. Дакле, ако одлучи да покрене велику контраофанзиву и не успе, Украјини ће бити изузетно тешко да нађе средства за следећу", објаснио је лидер Чешке.

Према његовим речима, већ следеће зиме ће бити "изузетно тешко да се одржи садашњи ниво помоћи" Украјини, јер су исцрпљене резерве војске и опреме, уништена је инфраструктура, а земље које шаљу помоћ су заморене.

Премијер Украјине Денис Шмигал је раније рекао да би украјинска контраофанзива могла да почне на лето, или, како се потом исправио, "ускоро". Амерички медији су је обећавали још 30. априла, а стручњаци у Русији верују да су информације о контраофанзиви можда део кампање општег дезинформисања.

Више високих америчких званичника такође је изразило сумњу да ће Украјина ускоро бити способна да постигне свој прокламовани циљ - да протера руске трупе са свих територија за које тврди да су њене.

image