Свет

Кличко тражи гаранције за бесплатно лечење војника у Берлину

У писму новом градоначелнику Берлина Каију Вегнеру, Виталиј Кличко наводи да ће од 250 до 500 украјинских војника сваког месеца морати да буде збринуто због ампутације удова
Кличко тражи гаранције за бесплатно лечење војника у БерлинуGetty © Roman Pilipey

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко затражио је гаранције немачких колега да ће Украјина моћи да шаље тешко повређене војнике у немачку престоницу, без бојазни да ће да им буду испостављени рачуни за трошкове лечења.

У писму новом градоначелнику Берлина Каију Вегнеру, у које је "Политико" имао увид, Кличко наводи да ће од 250 до 500 украјинских војника сваког месеца морати да буде збринуто због ампутације удова.

"Неки од ових пацијената би сигурно могли бити лечени у вашем граду с обзиром на стручност доктора у Берлину, али тренутно, нећемо бити у могућности да надокнадимо трошкове операција", написао је Кличко.

Он подсећа да се Немачка обавезала да ће повређени украјински цивили и војници имати убрзан приступ висококвалитетној медицинској нези у овој земљи и то без икакве новчане накнаде.

"Међутим, приватне клинике морају да преузму организацију и финансирање хитне медицинске помоћи у неким регионима, међу којима је и Берлин, што доводи до забуне око плаћања", приметио је Кличко.

"Није увек извесно да ће Немачка да покрије трошкове наших војника који одлазе на лечење", написао је бивши шампион у боксу и затражио појашњење од стране високих званичника Берлина и Немачке.

Такође градоначелник Кијева је изразио задовољство због братимљења Кијева и Берлина, а сигурно му је посебно драго јер је братски однос са Москвом суспендован након почетка Специјалне војне операције у Украјини.

image