Свет

Ништа од састанка: Кина "кулира" америчког министра одбране

Нема шансе да Кинези пристану да се Ли Шангфу у Сингапуру састане са представником земље која га је санкционисала, тврде стручњаци
Ништа од састанка: Кина "кулира" америчког министра одбране© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Мале су шансе да се амерички и кинески министар одбране састану на јунском безбедносном форуму у Сингапуру, поручује Кина, откривајући тако још једну препреку за дијалог на највишем нивоу између две силе.

Лојд Остин би, наиме, хтео да сретне свог колегу Лија Шангфуа, али ће му жеља изгледа остати неуслишена, с обзиром на то да су САД санкционисале Кинеза још 2018. године, као генерала, и то због тога што је Пекинг увозио руско оружје.

САД се ипак "нуде" и покушавају да извојују одржавање овог састанка, али, саговорници "Фајненшел тајмса" тврде да је немогуће да Кина, под таквим условима пристане на сусрет, будући да нема изгледа да Бајденова администрација укине ембарго.

Рани напори

Председници Џозеф Бајден и Си Ђинпинг сагласили су се, иначе, да је потребно да земље стабилизују односе, али су рани напори да се започне сарадња на високом нивоу прекинути након што је почетком фебруара изнад Северне Америке прелетео кинески, наводно шпијунски балон.

Земље преговарају о посети државног секретара Ентонија Блинкена Кини, министарке финансија Џенет Јелен и министарке за трговину Ђине Рејмондо.

САД такође покушавају да организују и први разговор између Бајдена и Сија након инцидента са балоном, али, Пекинг упркос "белим заставама" којима маше Вашингтон, оклева да прими Блинкена због забринутости да би ФБИ могао да објави извештај о кинеском балону.

Исто тако и адмирал Џон Аквилино, шеф индо-пацифичке команде, већ две године покушава да се састане са кинеским колегама. Генерал Марк Мили председавајући Здруженог генералштаба, такође није имао никакву комуникацију са својим колегом од епизоде са балоном.

Пентагон је рекао да жели "отворене линије комуникације" са кинеским војним лидерима, али је окривио Кину за ћорсокак.

"Одлука Народне Републике Кине била је да игнорише, одбије или откаже више америчких захтева за комуникацију на вишем нивоу", наводе Американци, док кинеска амбасада ово не коментарише.

Стручњак за Кину у немачком Маршал фонду Бони Глејзер рекла је да су земље југоисточне Азије све више узнемирене због интензитета конкуренције између САД и Кине и недостатка дијалога на високом нивоу. Она је казала и да би такве земље биле "шокиране" ако би Остин и Ли присуствовали скупу у Сингапуру без састанка.

"Питање је да ли ће кривити САД или Кину? Осећам да је у већем делу региона признато да су САД настојале да се ангажују са кинеским колегама, али да су биле заустављене", додала је Глејзер.

Одлучна непопустљивост

Џуд Бланшет, која је такође стручњак за Кину, али у истраживачком центру ЦСИС, тврди да спор илуструје како "политичка динамика на обе стране доприноси могућој стабилизацији" односа Вашингтона и Пекинга.

"Што дуже Пекинг одбија да се састане са САД, то ће више земаља у Европи и широм Азије доживљавати кинеско понашање као непопустљивост", рекла је Бланшет.

Еван Медеирос са Универзитета Џорџтаун тврди, међутим, да је најбољи начин да САД остваре свој циљ "одвраћања и ограничавања Кине" да покажу својим азијским партнерима да су "увек отворене за дијалог са Пекингом".

"САД треба да нађу компромисно решење зарад својих стратешких циљева", додао је Медеирос.

image