Свет

"Фајненшел тајмс": САД оптужују Јужноафричку Републику да снабдева Русију оружјем

Уверени смо да је оружје утоварено на то пловило, и ја бих се кладио у свој живот на тачност те тврдње, тврди амерички амбасадор
"Фајненшел тајмс": САД оптужују Јужноафричку Републику да снабдева Русију оружјемwww.globallookpress.com © MFA Russia

САД су оптужиле Јужноафричку Републику да тајно снабдевају Русију оружјем, што доводи до ескалације односа америчких и јужноафричких власти, преноси "Фајненшел тајмс".

Амерички амбасадор у тој држави Рубен Бригети рекао је локалним медијима да САД верују да је у децембру на руски брод "Лејди Р", који је био усидрен недалеко од Кејптауна, утоварено оружје и муниција. 

"Међу стварима које смо забележили је утовар теретног брода ... Уверени смо да је на тај брод, који је био усидрен у Сајмонс Тауну и потом отпловио за Русију, било утоварно оружје и муниција", рекао је он.

"Уверени смо да је оружје утоварено на то пловило, и ја бих се кладио у свој живот на тачност те тврдње", додао је он.

Америчка амбасада и јужноафричко Министарство спољних послова за сад нису коментарисали те тврдње.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса је у четвртак посланицима у јужноафричком парламенту рекао да се "ствар разматра и да ћемо временом моћи да говоримо о томе". Његова канцеларија је саопштила да ће одговорити "у догледно време".

Лидер јужноафричке опозиције Џон Стинхујзен позвао је на хитну скупштинску расправу о наводној подршци коју ЈАР пружа Русији, а рекао је и да америчка тврдња доводи у питање транспарентност владајућег Афричког националног конгреса (АНЦ).

Јужна Африка је објавила да је несврстана у сукобу Русије и Запада, али Рамафосу и његову владу у САД оптужују да фаворизује Русију, на пример одржавањем заједничких поморских вежби раније ове године.

Русија и Јужноафричка Република сарађују и кроз рад организације БРИКС.

Брод "Лејди Р" налази се у власништву компаније "Трансморфлот", која се од прошле године налази под америчким санкцијама. Он је прошле године пристао у Кејптауну након пута дуж западу обалу Африке.

Јужноафричка влада је у јануару званично демантовала да је одобрила продају оружја из ЈАР у Русију од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. године.

image