Русија

Виктор Бут: У Белој кући помно прате РТ

У Америци народ не верује медијима. Све више њих распитује се за живот у Русији, рекао је данас руски бизнисмен
Виктор Бут: У Белој кући помно прате РТ© Tanjug/Aleksandr Sivov, Press Service of Liberal Democratic Party of Russia via AP

Руски медиј РТ је једини нормалан извор информација данас, на којем новинари могу слободно да говоре о ономе што се дешава у свету, рекао је недавно ослобођени руски бизнисмен Виктор Бут у ексклузивном интервјуу за руску редакцију РТ.

О томе колико је овај медиј квалитетан говори и чињеница да га помно прате и у Белој кући, објаснио је Бут. РТ је "заиста информативни канал", док је, како је казао, амерички Си-Ен-Ен политичко одељење владајуће Демократске странке, који неки називају 'Клинтон мрежом'".

"Чак и Такер Карлсон и остали - Еј-Би-Си, сви водитељи, чак и Си-Ен-Ен, па и Бела кућа - сви помно прате РТ".

Чувени Си-Ен-Ен сада скоро више нико не гледа, само у затвору и у старачком дому, казао је Бут, оценивши да ће се овај медиј врло вероватно распасти ускоро, јер нови власник не планира да тек тако улаже велике паре у то. 

Људи у Америци слабо верују медијима, Си-Ен-Ену чак ни у затвору не верују.

"Све оно што се прича о Украјини, изборима - сви врло добро знају да је то све пласирано за новац, да је све намештено".

Све више људи распитује се за Русију

Русија ће кроз неких пет година постати најтраженије место за живот, у којем ће желети да живе готово сви мање-више нормални људи, оценио је Бут.

"Мислим да ће Русија за пет година постати најтраженије место за живот куда ће сви мање-више нормални људи са целе планете желети да се преселе, посебно Американци и Европљани". 

Према његовим речима, од 2014. године све више Американаца почело је да се распитује код њега о томе како да се преселе у Русију. Али, како је рекао, неки од њих имали су проблеме. 

"Рекао сам им: поднесите захтев, узмите визу, можете ићи... Имао сам пријатеље са Аљаске који су рекли: 'Влада нас је ухватила'", објаснио је. 

Специјална војна операција поделила је живот свих Руса 

Коментаришући фебруарску одлуку Москве да се отпочне са специјалном војном операцијом у Украјини, Бут је рекао да је то за њега било изненађење, да је имао осећај као да је то нешто нестварно, иако је затим одмах помислио: "Па, напокон".

Ситуација је већ дуже време била довољно зрела за нешто тако, али, како је реко, није веровао да би се могли десити напади и на Кијев, јер је очекивао да би конфликт био ограничен само на територију Донбаса. 

Компликовану ситуацију између Русије и Украјине, Бут је предложио да се странцима објасни путем приче коју користе у Кини и која говори о једној распаднутој породици. 

"Била једна породица која је имала много деце. Ову породицу су чиниле Русија и Украјина. Отац и мајка. Имали су децу: Донбас, Придњестровље, Белорусију...

Али, жена је отишла, развела се, повела са собом децу и вређала их. Када је отац дошао, рекао је: 'Немој да их вређаш. Узећу их од тебе: на крају крајева, ја сам их хранио, давао им новац, чувао их'.

Супруга је, уместо да се предомисли, отишла код бандита – приклонила се НАТО-у и америчким гангстерима, и довела их да туку њеног мужа".

Да би односи опет постали нормални, потребно је елиминисати бандеровце, закључио је Бут.

Није било покушаја врбовања 

Америчке обавештајне службе, како је рекао руски бизнисмен, за све време које је провео у затвору нису покушале да га врбују.

"За све ове године нисам приметио да је неко покушао да ме сломи. Да би ме сломили, требало је да постоје људи који би комуницирали са мном, који би ме анализирали и разговарали. Али нико ми није прилазио. Једини покушај врбовања био је пред судом преко јавног адвоката", рекао је Бут. 

Коментаришући своје дугогодишњи боравак у америчком затвору, Бут је додао да је његово хапшење на Тајланду у ствари била намештаљка, што је схватио у тренутку када су по њега дошли људи који су требали да га ухапсе.

Описујући сам чин хапшења, рекао је да је био смиренији од оних који су дошли по њега. 

"Потрошили су 150 милиона долара да ме ухвате", рекао је Бут, додајући да Вашингтон не мари за пореске обвезнике и њихов новац и да су они који су га ухватили после добили повишицу. 

"У судници, када су ми саопштили казну од 25 година, и када се чинило да је све већ завршено, пустили су ме да нешто кажем. А када су покушали да ме одведу, знате ли шта сам урадио? Запевао сам песму 'Наш поносни Варјаг се не предаје непријатељу'. Док сам певао, покушали су да ме изведу из сале, држећи ме за руке, јер је дошло до неке врсте циркуса. Овако сам им показао да ме нису сломили", истакао је ослобођени Бут. 

Виктор Бут ухапшен је 2008. године у Бангкоку под оптужбом за илегалну трговину оружјем, након чега је био изручен Сједињеним Америчким Државама. Тамо је 2012. године осуђен на 25 година затвора, од којих је одслужио скоро 15. У децембру ове године, Бут је размењен за америчку кошаркашицу Бритни Грејнер и враћен у Москву. 

image