Свет

Украјинци траже од Зеленског: Вратите нам Дан победе, не желимо Дан Европе

Наши дедови се нису борили за Русију, него за Украјину, која је била у саставу Совјетског Савеза и зато нема смисла укидати овај празник, наводи се у тексту петиције
Украјинци траже од Зеленског: Вратите нам Дан победе, не желимо Дан Европеwww.globallookpress.com © JesÃ�S HellÃ�N/Keystone Press Agency

На сајту украјинског председника Владимира Зеленског појавила се петиција са захтевом да се укине Дан Европе и врати обележавање Дана победе 9. маја, преноси ТАСС.

"Молимо председника Украјине да врати празник 9. мај (Дан победе) и укине празник Дан Европе. Наши дедови се нису борили за Русију, него за Украјину, која је била у саставу Совјетског Савеза и зато нема смисла укидати овај празник", наводи се у тексту петиције.

Петиција је регистрована 11. маја.

Подсетимо, украјински председник потписао је указ на основу којег ће у тој држави 9. мај бити обележаван као Дан Европе.

"Схватајући европски идентитет украјинског народа одлучујем да у Украјини установим Дан Европе, који ће се обележавати 9. маја сваке године, заједно са земљама Европске уније", наводи се у указу.

Зеленски је такође парламенту, Врховној ради, упутио предлог да 8. мај буде проглашен Даном сећања и победе над нацизмом у Другом светском рату.

image