Свет

Јужна Африка одбацује оптужбе САД о испоруци оружја Русији

Тврдње Вашингтона су разочаравајуће и поткопавају билатералне односе, рекао је председник Сирил Рамафоса
Јужна Африка одбацује оптужбе САД о испоруци оружја Русијиwww.globallookpress.com © Fikile Marakalla/GCIS

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса одбацио је оптужбе америчког амбасадора који је саопштио да је Преторија пружила Русији војну помоћ током сукоба у Украјини, преноси РТ интернешенел.

Рубен Бригети, амерички амбасадор у Јужној Африци, изјавио је у четвртак да је уверен да је Преторија снабдевала Москву оружјем, за које је рекао да је утоварено на теретни брод у Сајмонс Тауну, главној поморској бази Јужне Африке, између 6. и 8. децембра 2022. године.

"Наоружавање Русије је изузетно озбиљно. Ми не сматрамо да је ово питање решено и желели бисмо да Јужна Африка почне да практикује своју политику несврстаности", навео је изасланик.

Бригети је мислио на брод "Лејди Р" под руском заставом, који је у ово време био усидрен у поморској бази, где је испоручио неидентификовани терет, што је изазвало спекулације јужноафричких политичара.

У саопштењу у четвртак, Рамафоса је изјавио да Бригетијеве изјаве "подривају дух сарадње и партнерства" између две земље.

Такође, председник је казао да нису пружени докази за тврдње да је Јужна Африка слала оружје Русији, додајући да је влада наредила независну истрагу о овом питању.

Он је напоменуо да су јужноафрички и амерички званичници већ о томе разговарали и да ће власти истрази "омогућити да иде својим током."

Држање америчког амбасадора је разочаравајуће, додао је председник, и подрива разумевање које је већ постигнуто по том питању.

Јужна Африка, која одржава блиске везе са Москвом, није увела санкције Русији након почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Рамафоса је у мају 2022. рекао да ће ограничења само штетити суседним земљама.

image