Свет

Чавушоглу: Лажу, Русија се не меша у изборе у Турској, а шта ако кажемо да то ради Америка

Речи опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа да се Москва меша у изборе су неправедне према тој земљи, нагласио је турски дипломата
Чавушоглу: Лажу, Русија се не меша у изборе у Турској, а шта ако кажемо да то ради АмерикаGetty © Burak Kara / Stringer

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу назвао је лажним и неправедним изјаве опозиције да се Русија меша у председничке изборе у тој републици.

"Турској је потребна стабилност више него икада. Избори у Турској су увек били транспарентни. Са становишта имиџа земље, корисно је да избори буду демократски и транспарентни. Речи опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа да се Русија меша у изборе су неправедне према тој земљи. Било каква прича о мешању је лажна", рекао је он у интервјуу за турски Си-Ен-Ен.

На коментаре свог супарника на предстојећим изборима реаговао је и актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и поручио колеги да треба да се стиди.

"Сада је господин Кемал почео да задиркује Русију. Каже да Русија управља турским изборима. Срам вас било, срамите се. Шта кажете ако кажемо да Америка, Енглеска и Немачка управљају изборима у Турској?", рекао је Ердоган.

Киличдароглу је у четвртак на Твитеру објавио поруку на руском језику у којој је позвао Москву да се не меша у предстојеће председничке и парламентарне изборе у Турској 14. Маја, тврдећи притом да Русија стоји иза неких "монтажа, завера и снимака" који су раније откривени.

Политичар није објаснио на шта је мислио, а портпарол Кремља Дмитриј Песков оштро је одбацио гласине о могућности мешања Москве у турске изборе, истичући да такве податке шире преваранти.

image
VV inauguration
banner