Свет

Сијарто путује у Кину: Европу је захватила ратна психоза

Мађарски шеф дипломатије поручио је да његова земља подржава кинески мировни план, јер је он "коначно нешто што се не односи на наставак рата, већ на његово окончање"
Сијарто путује у Кину: Европу је захватила ратна психозаGetty © Laszlo Balogh

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто најавио је да ће ноћас отпутовати у Кину, а да ће међу темама о којима ће разговарати са колегама у Пекингу бити украјински сукоб, али и кинески мировни предлог.

"У нашем суседству траје рат, а Европу је захватила ратна психоза, па су од посебног значаја залагања за мир, која се морају стално јачати. Подржавамо мировни план који су изнели Кинези, из два разлога: с једне стране, зато што се ради о миру, а с друге стране, зато што постоји. Коначно нешто што се не односи на наставак рата, већ на његово окончање", навео је Сијарто у својој објави на Фејсбуку.

Он је истакао и да Мађари не желе погоршавање односа између Кине и Европе, и поручио да Кину не виде као ризик већ као земљу с којом сарадња пружа огромне могућности.

Мађарски шеф дипломатије навео је и да економска сарадња Запада и Истока, односно Европе и Кине може бити на корист свима.

"Мађарска је одличан пример за то, јер је наша земља постала стециште западноевропских и кинеских инвестиција које се надовезују једне на друге. Јасно разумемо да европска аутомобилска индустрија не може успешно да пређе у електричну еру без учешћа кинеских компанија добављача. А ако свет не може да пребаци транспорт на електричне базе, не треба ни сањати о успеху борбе против климатских промена", закључио је Сијарто.

image