Свет

Сијарто: Европска унија не сме да постане анти-кинески блок

Петер Сијарто каже да би било бесмислено да западноевропске земље желе да прекину економске везе између Кине и Европе
Сијарто: Европска унија не сме да постане анти-кинески блок© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Мађарска влада жели да избегне да Европска унија постане "анти-кинески блок", изјавио је у Стокхолму министар спољних послова Петер Сијарто, позивајући на стратешку сарадњу уместо на системску конкуренцију.

"Уопште се не слажемо са начином на који одређене европске земље желе да дефинишу Кину као неку врсту системског ривала", рекао је Сијарто у паузи неформалног састанка министара спољних послова ЕУ, наводи се у саопштењу.

Иако постоје и спољни и унутрашњи напори да се ЕУ претвори у "неку врсту анти-кинеског блока", Мађарска то дефинитивно жели да избегне, навео је Сијарто, преноси агенција МТИ.

"Сматрамо да Европска унија треба да тежи стратешкој сарадњи са Кином", додао је и указао на снажне економске везе између ЕУ и Кине, што показује, како је истакао, билатерални трговински промет који је прошле године достигао 860 милијарди евра, при чему су Немачка, Француска и Италија чиниле 46 одсто.

"Нису централне европске земље највећи трговински партнери Кине, већ највеће западноевропске земље", казао је министар.

Он је нагласио да је БДП Кине сада премашио БДП ЕУ. Док је 2010. Кина чинила само девет одсто глобалног БДП-а у поређењу са 22 одсто у ЕУ, данас је ситуација обрнута, јер Кина остварује 18 одсто глобалног БДП-а, док привреда ЕУ чини 17 одсто светског БДП-а.

Сијарто је напоменуо да би било бесмислено да западноевропске земље желе да прекину економске везе између Кине и Европе, указујући на "јасну поделу рада између Истока и Запада" која се појавила у аутомобилској индустрији.

Западне компаније производе електрична возила, а источне производе батерије за њих, рекао је Сијарто и истакао да "једно без другог не функционише", као и да не треба мешати политику у економију.

"Пустимо да ова подела рада створена на рационалној, разумној економској основи функционише тако да европски економски простор и Кина могу адекватно да профитирају од тога", поручио је мађарски министар.

image
VV inauguration
banner