Свет

Борељ открио рупу у санкцијама: ЕУ да заустави увоз индијског горива које производе од руске нафте

Индија искористила санкције ЕУ да уз попуст купује руску нафту, а прерађевине по пуној цени продаје Западу
Борељ открио рупу у санкцијама: ЕУ да заустави увоз индијског горива које производе од руске нафтеGetty © Mario Tama / Staff

ЕУ би требало да предузме мере против Индије, која наводно прерађује нафту из Руске Федерације за продају у Европи, рекао је специјални представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

"Ако у Европу уђу дизел или бензин који долазе из Индије и производе се од руске нафте, ово је свакако заобилажење санкција, и земље чланице (ЕУ) треба да предузму акцију", рекао је Борељ.

Индија је постала један од највећих купаца руске сирове нафте од када је Запад увео санкције Москви, коју после прерађују и по пуној цени продају у Европи. Та трговина је, наводи "Фајненшел тајмс", легална, али смета онима који покушавају да угуше руску економију која, делом, зависи и од продаје своје нафте.

Борељ је рекао да је захваљујући ограничењу цена руске нафте које су наметнуле земље Г7 Индија је могла да користи јефтиније сировине. Према писању листа, шеф дипломатије ЕУ је приметио да се осећа непријатно што се највећи део ове нафте сада наводно враћа у Европу у облику рафинисаног горива.

"У реду је да Индија купује руску нафту... Али ако је користе да буду центар који прерађује руску нафту и продаје нуспроизводе нама... морамо деловати", рекао је он и додао: "Ако они продају, то је зато што неко купује. А ми морамо да пазимо ко купује".

Санкције за руско гориво ступиле су на снагу 5. фебруара: Европска унија је забранила увоз руских нафтних деривата, док су ЕУ и земље Г7 поставиле горњу границу цена за њих. Граница је постављена на 100 долара по барелу за нафтне деривате из Русије којима се тргује уз премију у односу на референтни квалитет нафте (дизел гориво), и 45 долара по барелу за оне којима се тргује уз попуст (мазут). За један број земаља направљени су изузеци од санкција.

Москва је више пута упозоравала да је Запад направио озбиљну грешку одбијајући да купује угљоводонике од Русије и да ће упасти у нову, јачу зависност због поскупљења. Москва је навела да ће они који одбију њихову нафту и гас и даље куповати исти, само скупље и преко посредника.

Руска Федерација је више пута поручила да ће се носити са притисцима санкција које је Запад почео да врши на Русију пре неколико година и наставља да повећава. Москва је приметила да Западу недостаје храбрости да призна неуспех санкција против Руске Федерације.

У самим западним земљама више пута су се чула мишљења да су антируске санкције неефикасне. Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија за Запад, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. 

Вреди поменути и да се Борељ окуражио на почетку лета, после релативно благе зиме. Колико ће подршка ембаргу руске нафте и гаса од којих зависе бројне земље ЕУ потрајати када температуре падну, остаје да се види.

image