Свет

Ли Хуи на европској турнеји: Носилац "Oрдена пријатељства" с Русијом у мисији помирења

"Франфуртер алгемајне цајтунг" наводи да ће посета кинеског изасланика Европи показати у ком правцу ће се даље развијати односи те земље са Западом
Ли Хуи на европској турнеји: Носилац "Oрдена пријатељства" с Русијом у мисији помирењаwww.globallookpress.com © Yin Bogu/XinHua

Специјални изасланик Пекинга за решавање украјинске кризе Ли Хуи кренуо је на европску турнеју, па ће уз Москву и Кијев посетити Пољску, Француску и Немачку, будући да су те две земље међу главним добављачима оружја и новца Украјини.

Ли, који је иначе десет година био амбасадор у Русији, како подсећа "Франкфуртер алгемајне цајтунг", на крају свог мандата у Москви одликован је руским "Орденом пријатељства" који му је 2019. године уручио председник Владимир Путин. Од тада, Ли је на челу Одељења за евроазијске послове у Министарству спољних послова Кине.

Његово слање у Украјину најавио је крајем априла Си Ђинпинг у првом телефонском разговору који је имао са украјинским председником Владимиром Зеленским од почетка оружаног сукоба.

"Ли, који је био и заменик министра спољних послова до 2009. године, један је од ретких високих представника великих земаља који су путовали и у Кијев и у Москву", наводи немачки лист, који ипак сумња да ће Лијева посета "једним потезом решити украјинску кризу".

Вероватније је, пишу, да је турнеја овог дипломате сигнал којим Кина жели да ЕУ стави до знања да је, упркос неслагању с Бриселом, она "разумна сила".

Немачки лист подсећајући на све турбулентније односе две стране, додаје и да је Европска комисија недавно санкционисала кинеске компаније за које верује да подривају постојеће блокаде уведене Русији.

"Док Кина чини све напоре да промовише мир, што је у интересу Европе, Европа узвраћа ножем у леђа и малтретирајући Кину по економским питањима", написао је на Твитеру директор Одељења за европске послове Министарства спољних послова Ванг Лутонг.

Америка завадила Кину и Брисел

За ово је, како пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг", крива Америка.

Јер, поред "непотребног украјинског чвора", главни проблем у односима ЕУ и Кине лежи у "покорности и зависности Европе од свеобухватне стратегије Вашингтона за обуздавање Кине", наводи лист "Глобал тајмс" близак кинеској владајућој партији, а подсећа немачки медиј.

Кинези, како се истиче, додају и да су "пријатељске и рационалне снаге у Европи" у дефанзиви, и упозорава да су „неки Европљани у ћорсокаку и биће их тешко убедити да се окрену ако им се не да неколико лекција"

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" пише да је министар спољних послова Ћин Ганг у Паризу "поново" водио кампању за "стратешку аутономију у Европи", о којој је, у контексту дистанцирања од САД, говорио и председник Емануел Макрон.

Немачки лист зато констатује да "Кина очигледно жели да подели ЕУ и интерно, али и да је одвоји од САД".

А што се сукоба у Украјини тиче, Пекинг, како оцењују, специјалну војну операцију види, пре свега као проблем за Европу.

"Пре одласка специјалног изасланика, портпарол министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да Кина само помаже и да је иначе на страни мира. Он није одговорио на то што Пекинг своје односе са Москвом описује као 'безграничне' и шири наводе да је НАТО изазвао рат. Уместо тога, позива се на кинески став, 'који узима у обзир легитимне забринутости свих страна'", наводи немачки лист.

Пекинг, како се додаје, користи негативан однос Сједињених Држава према њиховом мировном предлогу као доказ неконструктивног става Вашингтона.

"Свет и даље осећа последице кризе. У међународној заједници се појачавају гласови за прекид ватре и деескалацију" рекао је портпарол министарства спољних послова Ванг, а подсетили су Немци.

Лист напомиње и да се кинески представник Ванг Ји прошле недеље састао са америчким саветником за безбедност Џејком Саливаном у Бечу, а да је Бела кућа саопштила да су две стране имале "отворене, чињеничне и конструктивне разговоре".

Кинеско саопштење било је слично, што, како оцењује "Франкфурер алгемајне цајтунг", указује на "обострану жељу за стабилизацијом" односа.

"Путовање Ли Хуија би требало да покаже докле то води", закључују Немци.

image
VV inauguration
banner