Свет

Зашто Кинези на састанке Вашингтона и Пекинга гледају хладно?

Будући да су САД урадиле толико тога да науде кинеским интересима, немогуће је очекивати да кинески народ буде индиферентан или ентузијастичан према САД, пише "Глобал тајмс"
Зашто Кинези на састанке Вашингтона и Пекинга гледају хладно?www.globallookpress.com © © Liu Xinyu

После састанака директора канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Јиа и саветника за националну безбедност САД Џејка Саливена 10. и 11. маја у Бечу, многи западни медији приметили су да су реакције из Кине на те састанке биле "млаке", док су реаговања из САД била "ентузијастична".

Анализирајући због чега Кинези нису тако одушевљено поздравили састанке званичника две земље попут Американца који су у медијима оценили да је то знак попуштања тензија у односима две државе, "Глобал тајмс" наводи да се ради о томе да су САД више пута разочарале и разбеснеле Кинезе, због чега су они сада хладни према њима.

Сами разговори Јиа и Саливена, како је "Глобал тајмсу" рекао неименовани виши кинески званичник, били су искрени, садржајни и конструктивни, трајали су више од десет сати и укључивали неколико важних питања попут односа Кине и САД, питања Тајвана, ситуације у Азијско-пацифичком региону, украјинске кризе.

Медиј близак Комунистичкој партији Кине, истиче да су коментари кинеских корисника интернета, које су запазили и страни медији, ишли у правцу закључка да Кинези не верују да САД могу да промене непријатељски став према Кини, да неће променити своје ставове, нарочито не по питању Тајвана.

"У очима кинеског народа, актуелна власт у САД неспремна је да види просперитетну Кину која постаје јача и користи сва средства да обузда Кину. Друго, она не поштује Кину, доводи у питање њене кључне интересе и спречава је да постигне поновно уједињење", пише "Глобал тајмс".

Наводи се и трећи разлог незадовољства кинеског народа: недоследност САД између речи и дела. Напуштајући илузије, поимање кинеског народа билатералних односа  и њихова перцепција САД постаје све јаснија, објективнија, наводи се у тексту.

"Будући да су САД урадиле толико тога да науде кинеским интересима, немогуће је очекивати да кинески народ буде индиферентан или ентузијастичан према САД. А када је срце људи хладно, потребан је напор да се оно поново загреје", истиче се у тексту.

Ако су Кинези погрешно разумели САД, онда Америка треба да докаже да су је погрешно разумели, наводи се даље. У супротном, ово ће бити не само препрека растерећењу билатералних односа, већ може да постане чинилац који ће убрзати лоше стање односа две земље.

Наводи се и да су се САД недавно жалиле да Кина не одговара на њихове позиве и иницијативе за дијалог на високом нивоу: намера иза овога била је да се покаже да је Америка одговорна страна, док Кина окреће леђа дијалогу. То је још више уверило Кинезе да предлози САД за дијалог нису добронамерни, већ покушај да се Кина окриви за "урушавање кинеско-америчких односа".

Значај тих односа је очигледан, истиче се и додаје да је Кина увек саветовала САД са становишта одговорне велике силе, позивајући је да поправи своју перцепцију Кине, врати се рационалности.

"Надамо се да ће САД предузети конкретне кораке да докажу да заиста 'одговорно управљају надметањем' и да се неће опортунистички односити према Кини", закључује се у тексту.  

image