Свет

Би-Би-Си: Албански затвореници у Британији добијају новац за пристанак на депортацију

ЕРС програм је финансијски подстицај који се нуди страним затвореницима под условом да се сагласе са депортацијом и одрекну права на жалбу, наводе из британске владе
Би-Би-Си: Албански затвореници у Британији добијају новац за пристанак на депортацијуwww.globallookpress.com © Mark Thomas

Већина албанских држављана, који су у оквиру британског програма превременог пуштања на слободу (ЕРС) присилно враћени из Велике Британије, било је осуђено за кривична дела у тој земљи, потврдиле су власти у Тирани.

Некима од тих затвореника понуђено је 1.500 фунти да оду, али неки од њих планирају да се врате, преноси Би-Би-Си.

Летови за депортацију у Албанију су се повећали откако је та земља прошлог децембра потписала споразум о заједничкој сарадњи са Великом Британијом, да би "одвратила и ометала илегалну миграцију".

Министарство унутрашњих послова британске владе саопштило је да је од тада враћено више од 1.000 људи, половина од тог броја добровољно, а остали су били неуспели тражиоци азила и страни преступници.

Би-Би-Си је разговарао са десетинама људи на неколико ових летова за депортацију прошлог месеца и открио да је већина њих долази из британских затвора.

Некима је нуђен новац у замену за пристанак на депортацију, и пуштени су из затвора пре одслужења минималне казне.

У документу британске владе се наводи да је ЕРС програм "финансијски подстицај" који се нуди страним затвореницима "под условом да се сагласе са депортацијом и одрекну се права на жалбу на исту".

Албанска полиција је потврдила да је већина присилно враћених ове године осуђена за кривична дела у Великој Британији док Министарство унутрашњих послова Велике Британије није могло да потврди колико је Албанаца депортовано у оквиру овог програма од почетка прошле године и колико их је добило новчане подстицаје за сарадњу, са образложењем да не објављује ову статистику.

Закон о држављанству и границама који је британска влада усвојила прошле године продужио је период превременог пуштања на слободу дозвољен према ЕРС програму са девет месеци на годину дана. Један од циљева те промене био је да се повећа број депортација.

Исти законом је такође укинут и период истека за неиздржане казне, што значи да ће затвореници који се илегално врате у Велику Британију морати да одслуже остатак казне, без обзира на то колико је времена прошло.

Министар унутрашњих послова Албаније Бледар Чучи је на питање - шта његова земља ради да спречи да се депортовани врате у Велику Британију - рекао да су они који се враћају слободни грађани.

"Није могуће ставити чип свакоме да би пратили куда иде. Ако има особа са кривичним досијеима, посебно за трговину људима, онда ће полиција бити на опрезу. Али генерално, људи који се враћају су слободни грађани Албаније", казао је албански министар унутрашњих послова.

Он је додао да поред рада на сузбијању илегалне миграције две владе треба да раде на легалним рутама за албанске грађане који долазе у Велику Британију.

image