Свет

Кинеска војска о помоћи коју САД шаљу Тајвану: Спремни смо да разбијемо тајванску независност

Одлучно ћемо бранити свој национални суверенитет и територијални интегритет и уништићемо покушаје страног мешања, рекао је портпарол Министарства одбране Кине пуковник Тан Кефеи
Кинеска војска о помоћи коју САД шаљу Тајвану: Спремни смо да разбијемо тајванску независностwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

У тренутку у ком САД обезбеђују значајан пакет оружја и друге војне помоћи Тајвану, кинеска војска је саопштила да је спремна да "одлучно разбије сваки облик тајванске независности".

"Недавно повећање војне размене између САД и Тајвана је изузетно погрешан и опасан потез", рекао је портпарол Министарства одбране Кине пуковник Тан Кефеи, преноси АП.

Кинеска народноослободилачка армија "наставља да јача војну обуку и припреме и одлучно ће разбити сваки облик тајванске независности, заједно са покушајима страног мешања. Одлучно ћемо бранити национални суверенитет и територијални интегритет", рекао је Тан алудирајући на мешање САД.

Како је додао, покушаји да се тражи независност ослањањем на САД и коришћењем војне силе воде у ћорсокак.

Како преноси агенција, са највећом светском морнарицом, борбеним авионима најновије генерације и огромним арсеналом балистичких пројектила, Кина повећава претње слањем авиона и ратних бродова у воде и ваздушни простор око Тајвана.

Поред тога, Кинеска народноослободилачка армија се, са више од 2 милиона чланова, води као највећа стајаћа војска на свету.

Танови коментари подстакнути су извештајима да се председник САД Џозеф Бајден спрема да одобри продају оружја у вредности од 500 милиона долара Тајвану, као и да пошаље војно особље и саветнике који би "проценили методе обуке и понудили предлоге за побољшање одбране острва".

Како је претходно пренео "Блумберг", Сједињене Aмеричке Државе планирају да испоруче Тајвану оружје у вредности од 500 милиона долара "по истој убрзаној шеми која се користи за слање војне помоћи Украјини".

Агенција је такође истакла да амерички буџет за одбрану који је усвојен у децембру прошле године предвиђа издвајање милион долара за војну подршку Тајвану.

Тајван, званично Република Кина, под самоуправом је од 1949. године, иако никада није стекао формалну независност од копна и само га неколико земаља признаје као суверену државу.

У складу са политиком једне Кине, Пекинг сматра Тајван делом своје територије.

Народна Република Кина је више пута исказала намеру да се мирним путем поново уједини са Тајваном, али није искључила војну интервенцију као потенцијално решење ситуације.

image