Свет

Узбуна у Белој кући: Мушкарац упао у дом саветника за националну безбедност

Тајна служба истражује како је неидентификовани мушкарац ушао у кућу Џејка Саливана
Узбуна у Белој кући: Мушкарац упао у дом саветника за националну безбедностGetty © Win McNamee / Staff

Америчка тајна служба истражује како је непозната особа пре две седмице ушла у дом саветника за националну безбедност, а да га агенти Тајне службе, који чувају кућу, нису открили, пише "Вашингтон пост" позивајући се на тројицу званичника владе.

Непознати мушкарац ушао је у кућу Џејка Саливана око 3 сата ујутру крајем априла. Саливан га је пресрео и наложио да оде, рекле су две особе обавештене о инциденту. Према речима једног од људи, није било трагова насилног уласка.

Саливан има константну пратњу Тајне службе. Али, агенти стационирани испред куће нису приметили да је уљез ушао у кућу, која се налази у кварту Вест Енд у Вашингтону, све док човек није већ отишао и Саливан је изашао напоље да упозори агенте, рекли су две особе.

Уљез је, наводно, био пијан и није ни знао где се налази, наводи "Вашингтон пост" и додаје да нема доказа да је особа познавала Саливена или да је покушала да му науди.

У саопштењу, Тајна служба је саопштила да је покренула истрагу о инциденту и томе како је уљез непримећен ушао у Саливанову кућу. "Иако је заштићено лице неповређено, ми ово питање схватамо озбиљно и отворили смо свеобухватну истрагу како бисмо размотрили све аспекте онога што се догодило", рекао је портпарол Тајне службе Ентони Гуљелми. "Свако одступање од наших заштитних протокола је неприхватљиво и ако се открије да је то био случај, особље ће сносити одговорност."

Иако је Саливан остао неповређен, инцидент је изазвао узбуну међу малом групом Беле куће и званичника националне безбедности који су обавештени о овој епизоди, посебно зато што је Тајна служба 2021. додала повећан ниво безбедности за саветника за националну безбедност, вишег помоћника председника који координише дипломатске и војне послове.

Раније су саветници за националну безбедност добијали заштиту Тајне службе само када су путовали ван подручја Вашингтона. То се променило након што је ФБИ открио иранску заверу 2021. за убиство Џона Болтона, тада пензионисаног саветника за националну безбедност који је служио под председником Доналдом Трампом.

Министарство правде оптужило је иранског војног званичника за заверу Болтона у августу 2022. Пре него што је дао оставку на своју функцију 2019, Болтон је био главни архитекта кампање ескалације санкција и претњи одмаздом због иранске подршке терористичким активностима.

У октобру, супруг тадашње председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси био је нападнут у кући пара у Сан Франциску. Уљез је провалио у раним јутарњим сатима, вичући: "Где је Ненси?", и напао Пола Пелосија чекићем.

Саливан је Бајденов саветник за националну безбедност од почетка његовог мандата, а дошао је у Белу кућу након што је имао високу улогу у Бајденовој кампањи. У Обаминој администрацији, Саливан је саветовао Бајдена, који је тада био потпредседник, о питањима националне безбедности, а такође је радио као главни помоћник тадашње државне секретарке Хилари Клинтон, на крају се придружио њеној председничкој кампањи 2016.

Као Бајденов главни помоћник за националну безбедност, Саливан је играо интегралну улогу у свим председниковим спољнополитичким одлукама и активностима, од повлачења америчких трупа у Авганистан до стварања глобалне коалиције за подршку Украјини.

image