Свет

Коштало га дружење с Борисом Џонсоном: Председник Би-Би-Сија поднео оставку

Извештај државног тела за јавно именовање утврдио је да је Шарп прекршио владин кодекс за јавно именовање не обелоданивши потенцијални сукоб интереса
Коштало га дружење с Борисом Џонсоном: Председник Би-Би-Сија поднео оставку© Tanjug/Jordan Pettitt/PA via AP

Председник Би-Би-Сија Ричард Шарп, који је својевремено Борису Џонсону "средио" да добије кредит од 800.000 фунти, па га је влада бившег премијера наизглед наградила именовањем на ту функцију - сада је поднео оставку.

Да се шеф британског јавног сервиса повуче пресудила је званична истрага, односно извештај државног тела за јавно именовање, који је утврдио да је Шарп на овај начин прекршио владин кодекс за јавно именовање не обелоданивши потенцијални сукоб интереса.

Он је свој четворогодишњи мандат као председавајући Би-Би-Сија почео у фебруару 2021. Тада су га питали о његовим везама са владом у периоду пре именовања, али је негирао да је било ко у странци помогао његовој пријави. 

У тексту "Сандеј тајмса" у јануару је наведено да он ипак јесте био препоручен за посао, и то недељама након што је помогао Џонсону да обезбеди зајам.

У коначном извештају, који је саставио виши адвокат Адам Хепинстал наводи се да је Шарп прекршио кодекс управљања Уједињеног краљевства. Шарп каже да је кршење кодекса било ненамерно и да није било материјалне користи, али да би епизода "могла да одврати пажњу од доброг рада корпорације, ако остане на тој функцији до краја свог мандата".

Он је, како јавља Ројтерс, рекао да подноси оставку да би "дао приоритет интересима Би-Би-Сија" након што је "ненамерно" прекршио правила".

Додао је да је пристао на захтев да остане на функцији председника Би-Би-Сија до краја јуна, да би влади дао времена да пронађе његовог наследника.

Британски премијер Риши Сунак изјавио је данас да није видео извештај којим је утврђено да је Шарп прекршио правила о јавним именовањима, након чега је поднео оставку.

"Мало скачемо унапред. Постоји успостављен процес именовања за све ове ствари и томе ћемо се окренути када дође време за то", рекао је Сунак током посете Шкотској, преноси Ројтерс.

Шездесетседмогодишњи Шарп, донатор Конзервативне партије и бивши банкар који је био шеф садашњег премијера Ришија Сунака у "Голдман Сакс групи", имао је током пандемије неплаћену саветодавну улогу и код Џонсона и код Сунака, а његовом оставком, како "Блумберг" оцењује, "скида се притисак" да садашњи премијер реагује због ове афере.

image
VV inauguration
banner